Konu: ters aşı
View Single Post
Eski 31-10-2010, 03:56   #22
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarimbilisim Mesajı Göster
merhaba benim uzmanlık alanım meyve ağaçları diğer orman acglarında durum nedir yorum yapmam dogru olmaz.ornek olarak verilen dut agacindaki şemşiye seklindeki gorunum tamamen aşıdan kaynaklıdır yani dut cesidinin ozelliğinden degildir.Yaz ayında yapılan göz aşısında göz normal yönünün tersine ters olarak yerlestirildiğinde göz aşagıya baktıgı icin o gorunumu almaktadır.budama ilede tam bu form elde edilir.
Sayin tarimbilim, iyi gunler.
Asagidaki eklentide, sarkik karadut agaclarinin uretilip satildigi bir site. Uretimin de sarkik buyuyen(cenetik yapisi sarkik buyuyen) dut celiklerinden asi yapilip uretildigi yazili. Asinin ters ve ya yukariya dogru yapilmis olmasi, asi celiklerinin cenetik yapisini bir sekilde degistirmeyceginden agac yine asagiya sarkik olarak buyuyeycektir.

Sanirim sizinde goz asisi alip ters asi yaptiginiz dut agaclari da sarkik buyuyen bir agactan alindigi icin cenetik ozelliklerinden oturu asagiya buyumustur ki o asiyi duz de yapsaniz sonuc yine ayni olacakti.

Ben ters asi olmaz demiyorum, onlarca asi yontemi kullanilarak agaclar asilanabilir. Agac asilamadaki amac da daha iyi ve ya degisik meyveler elde etmek, sus agaci kullanilacaklar icin, yaprak guzelligi, yaprak rengi ve ya bizim konumuzdaki gibi guzel bir gorunumu olan dallarin asagiya sarkik buyumesi. Bir beyaz meyve veren dut agacinin, siyah meyve veren olmasini istersek onu siyah meyve veren bir agactan alacagimiz goz veya harhangi bir asi asi yontemi ile asilamamiz gerekiyor ki cenetik yapisi oyle oldugu icin siyah meyve versin. Bu asiyi ters de yapsaniz duz de yapsaniz verecegi meyve artik siyahtir. Cinsi sarkik olan bir dut'tan alacaginiz asilar da nasil asilanirsa asilansin hep asagiya sarkik buyuyeycektir.

Budama konusunda size katiliyorum, sarkik bir agacta budama da oldukca onemlidir, istenmiyen dallar surekli budanip agaci iyi bir forumda tutmak gerekiyor.

http://www.fidanistanbul.com/urun/11...lak-koklu.html

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön