View Single Post
Eski 30-10-2010, 12:59   #16
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tnz26 Mesajı Göster
Bakım konusuna gelince. Aslında ilk iş ekim öncesi iyi hazırlık yapmakla başlıyor. Fidan çukurlarını büyük açtık neredeyse bir metreküp. Meşeliklerden yüzey topragı topladık ve ağaçları bu topraga ektik. Tabii yanmış hayvan gübresi de kullandık. Fidanların tutması konusunda hiç kayıp yaşamadık. İki yılda bir hayvan gübresi vermeye çalışıyoruz.
İlaçlama konusu: kasım ve şubat aylarında göz taşı uygulaması yapıyoruz. Geçtiğimiz dönemde üç kez iç kurdu ilacı yaptık. Bu yılki meyvaların yüzde beşi diyebilirim kurtlu çıktı. Önümüzdeki dönemde uygulma sayısını 4-5'e çıkaracağız. Bu arada yaz ortasında antroknoz olayı yaşadık önleyici ilaçlama yaptık.
Çukurları geniş açtırmakla çok iyi yapmışsınız, aşşağıya doğru iki metre küp açılsaydı daha da iyi olurdu, tabanı ne kadar gevşetebilirsen o kadar daha iyidir. meşeliklerden yüzey toprağı bir gübre niteliğindedir iyi yapmışsınız, inşallah içlerinde meşe palamudu yoktur mazallah bahçeyi meşe ormanına çevirirsin.

Hayvan gübresini toprak analizlerine de dikkat ederek üç yılda bir vermenizi ya da az az dikkatli vermelisiniz. Gübrenin iyi çürümemesi (yaş) orta çürümesi iyi çürümesi kullanma oranın da hep bir etkendir. Aslında mine hanımın dediği gübreyi kompost olarak hazırlayıp vermek en doğrusu, bazen zaman bulamamaktan bazen aylazlıktan kompost yapması zor geliyor. Direk hayvan gübresini kullanacaksak, gübrenin ne kadar yanmış olduğu bilerek oranını da ona göre ayarlamaya çalışmalıyız.

Zehir kullanmanı bilhassa bilinçsizce zehir kullanmanı hiç mi hiç tavsiye edemiyorum, (doğal üretmeye çalışabilirsin, bizim UBYİ başlıklarında bu konuşmaları bulabilirsin.) ilaçlamayı üçten dörde beşe çıkarman oda yanlış illa zehir kullanacaksan iyi bir takiple zamanın da iki defa ilaçlaman yeterli olacaktır. Çok ilaç atmak iyi mücadele ettiğini göstermez. İnsan sağlığına daha fazla zarardan başka bir şey değildir.

Antroknoza çoğunlukla kendi hatalarımızdan kaynaklanan bir hastalık, su ve sulama zamanlamalarına gereken özeni dikkati vermediğimizden kaynaklanıyor biraz da. Ağaçlara sıcakların yüksek olduğu zaman ve saatlerde bilhassa salma su vermeyiniz, gün ısısının ve toprağın biraz düşdüğü saatlerde su veriniz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön