View Single Post
Eski 30-10-2010, 11:25   #15
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hizals Mesajı Göster
Yeni dikim yapacaklara tavsiyem fidan çukurlarına hayvan gübresi kullanmaktan ziyade suni gübre kullanıp , fidanı dikmeden önce gübrenin üzerini toprakla örtmektir. Hayvan gübresinden her türlü bakteri virüs vb etmenler bulaşma riski bulunduğundan ticari amaçlı bahçelerde tavsiye etmiyoruz. ...
hayvan gübresini her yıl vermeyi düşünüyorsanız dozuna çok dikkat edin ve toprak analizi ile doğru orantılı uygyulayın.
Fidan çukurlarına konacak kimyasal gübrenin yeri ayrı hayvan gübresinin yeri ayrıdır. Her ikisinin işlevleri farklıdır. Çiftçimiz zaten hayvan gübresini en kötü şartlarda olgunlaştırıp kullanması gerektiğini bilmekte. Üstelik artık son derece uygun fiyatlarla kompostlanmış hayvan gübresi de bulunmakta ve piyasada satılmaktadır. Kompost neredeyse pastörizasyon sıcaklıklarında işlendiğinden zararlı patojenleri ihtiva etmez.

Toprak yapısını iyileştirir, su tutmayı arttırır, verimi yükseltir, toprağın havalanma kapasitesi artar, köklerin kolyca gelişmesini sağlar. Organik maddece zaten fakir olan topraklarımıza fidan dikiminden başlayarak işlenmiş çiftlik gübresi özellikle kompost uygulanması tavsiyemdir.

Fidanların hastalıklara yakalanmasını önleyici diğer tedbir de mutlaka alınmalıdır. Mikoriza kullanımı, köklenmeyi teşvik edici aktivatörler tavsiyeye şayandır.

Ticari bir bahçe kurumunda mutlaka toprak analizi yapılıp kimyasal gübre ihtiyaca göre planlanarak verilir. Topraklarımız bilinçsiz kimyasal gübreleme yüzünden pek çok risk altındadır.

Bu yüzden yukarıdaki söyleminin aksine çiftlik gübresi değil kimyasal gübre verilirken dikkatli olunmalı ve analiz yapılmadan gübrelere el sürülmemelidir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön