View Single Post
Eski 29-10-2010, 12:40   #3
gece
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670

TÜBİTAK-BİDEB
Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği,
Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı
KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010


Farklı bölgelerde yetişen zeytinlerin çekirdeklerinden aktif
karbon eldesi ve elde edilen aktif karbonun metilen mavisiyle
adsorpsiyonunun incelenmesi


Proje Ekibi

PİRİNALAR (C-grubu)

Fatih Hacımustafaoğlu Emine Yurtoğlu Büşra Keskin




PROJE DANIŞMANLARI

Prof. Dr. Ayşe Z. AROĞUZ Prof. Dr. Alipaşa AYAS
Doç. Dr. Yusuf DİLGİN



KEPEZ/ÇANAKKALE
TEMMUZ-2010




İÇİNDEKİLER


SAYFA NO

Proje kapağı 1

İçindekiler 2

Proje özeti 3

Giriş 4

Yöntem ve araştırma 5

Sonuç ve Değerlendirme 6

Kaynaklar

Katkıda Bulunanlar

Çalışma Takvimi

Malzeme Listesi

Kısa Özgeçmiş



PROJE AMACI :Bu çalışmanın amacı metilen mavinin sulu çözeltilerden adsorpsiyon yöntemiyle giderilmesi için doğal, ekonomik, kolay elde edilebilen adsorbentlerden faydalanmaktır.

Bu amaçla Marmara ve Gemlik bölgesi olmak üzere iki farklı yöreden elde edilen zeytinlerin atık olarak kullanılan çekirdekleri kullanılmıştır.

Adsorbent olarak hazırlanan bu zeytin çekirdekleri üzerinde metilen mavinin yüzde adsorpsiyon miktarları bulunmuştur.

Ayrıca karşılaştırmak amacıyla hazırlanan zeytin çekirdeklerinden elde edilen aktif karbon üzerinde farklı sıcaklıklarda adsorpsiyon yüzdeleri hesaplanmıştır.

PROJE HEDEFLERİ :Ülkemizde başta Marmara bölgesi olmak üzere özellikle batı kıyılarımızda bol miktarda iyi ve kaliteli zeytin etişmektedir. Bu zeytinlerin çekirdekleri atık olarak doğaya geri dönmektedir. Bu çalışmada hedefimiz doğaya atık olarak dönen zeytin çekirdeklerinin boyar madde adsorpsiyonun da kullanılabilirliğinin araştırılmasıdır. Böylece bu çalışma doğaya atık olarak salınan ve bir boyar madde olan metilen mavinin yine doğaya atık olarak bırakılan zeytin çekirdekleri ile adsorplanarak doğal çevreye katkıda bulunmaktır.

ÖZET: Metilen mavinin sulu çözeltilerden adsorpsiyon miktarı iki farklı yöreden alınmış siyah ve yeşil zeytinlerin çekirdeklerinden ararlanılarak incelenmiştir.

Bu amaçla Marmara siyah zeytin ve Gemlik yöresinden elde edilen siyah zeytin ile yine Marmara bölgesinden elde edilen yeşil zeytin çekirdekleri kullanılmıştır.

Önce atık olarak toplanan zeytin çekirdekleri su ile iyice yıkanarak temizlenmiştir.

Temizlenen çekirdekler kurutulduktan sonra toz haline getirilmiş ve belli miktarlarda adsorpsiyon kaplarına alınmıştır.

Bu adsorbentler üzerine değişik derişimlerde metilen mavi çözeltisi eklenerek adsorpsiyon miktarları incelenmiştir.

Adsorpsiyon miktarları UV spektrofotometre kullanılarak bulunmuştur. Elde edilen verilerden metilen mavinin yüzde adsorpsiyonu hesaplamıştır.

Ayrıca metilen mavinin dört farklı sıcaklıkta adsorpsiyonu incelenerek adsorpsiyon termodinamiği yorumlanmıştır.


Kaynak: Çalışma ve projenin tam metni

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön