View Single Post
Eski 25-10-2010, 17:31   #7
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sn. Nematoth,

Akıllı saksı yapmak için akıllı valflere bile ihtiyaç yoktur. Tabi resimdeki saksılar bir tasarım ve kalıp emeği gerektirdiği için daha şık görünebilirler ama fonksiyon olarak yaptıkları işlev aynıdır. Tuvaletlerde kullandığımız rezervuar şamandrasından hiç bir farkı yoktur. Saksılardaki su seviyesi azaldığı zaman bu seviyeyi tamamlamaktır.

İster Tartes' in sistemini kullanın isterseniz evde kendiniz yapın. Ben evde değişik bir sistemini uygulamıştım. Damacanalı su sebillerinin çalışma prensibi ile çalışıyor. Hiçbir akıllı valfte kullanmadım. Tamamen fizik kuralları ile çalışıyor. Ama her sistemin kendine özgü riskleri var.
Topraksız tarım uygulamaları (şematik anlatım)
Benim yaptığım sistemdeki PCV boruları geniş tutup saksı altlığı gibi düşünürseniz içerisine istediğiniz saksıyı yerleştirebilirsiniz. Bu sistemde hiçbir akıllı valf yoktur. Damacananın ucu sudan kurtulup içine hava girince sisteme su ilave etmeye başlar, su seviyesi boğaza erişince su akması durur.

EC ve pH kontrolü bütün sistemlerde problem. Bu yüzden şimdi Sevgili Kudret Tezel yeni bir sistem üzerinde yoğunlaşmış durumda. Yaptığı sistemde EC' yi otomatik olarak kontrol altına almayı başardı ama sisteme pH kontrolünü eklemeye çalışıyor.

Akıllı saksılarda sıvı besindeki EC ve pH ı kontrol edebilirsiniz ama saksının içinde olan katı ortamı (İster torf olsun, ister perlit veya başka dolgu maddesi) zaman içinde tuz birikmesine yolaçacaktır ve kontrolü mümkün değildir. Belirli peryotlarda saksıları sistemden çıkarıp bol su ile yıkamanız ve biriken tuzları gidermeniz gerekmektedir.

Siz amatör olarak bitki yetiştirmeyi mi düşünüyorsunuz, bu sistemlerin ticareti ile mi ilgileniyorsunuz?

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön