Konu: ters aşı
View Single Post
Eski 22-10-2010, 14:49   #8
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Ters Aşı

Turkiyede yaygin bir inanc var. Agaclara yapilan asilar, agac uzerine ters vurulursa, dallar asagiya sarkik buyuyecek diye inaniliyor ve bu yuzden de dallari asagiya dogru uzayan agaclar icin de "ters asi" deyimini kullaniliyor.
Oysa dallari asagiya sarkik buyuyen agaclarin ters asi ile bir iliskisi yoktur.

Cenetik olarak dallari asagiya sarkik buyuyen bir agactan alacaginiz bir asiyi, anac uzerinde nasil asilarsaniz asilayiniz dallari hep asagiya dogru uzayarak buyuyeycektir.

Yine cenetik olarak dallari yukariya uzayip buyuyen bir agactan alacaginiz asiyi, anac uzerine ister ters ister duz asilayin asi donup yukari dogru buyuyeycektir.

Yani dallari asagiya sarkik agaclardaki, sir asinin cenetik olarak, asagiya dogru uzayarak(sarkik) buyuyen bir agactan alinmasindandir.

Ingilizcede Weeping ( gozyasi anlamina gelse de) Bitkiler icin kullanildigi zaman "Weeping tree" dallari asagiya dogru uzayip buyuyen agac anlaminda kullaniliyor. Cogu zaman da dallari asagiya uzayip buyen agaclar icin "Pendula" deyimi kullaniliyor Latince bir deyim olan pendula, asagiya sarkan, asagiya dokulen anlamindadir.

Bu gun bitki satilan bir yeri dolasirken, gozume dallari asagiya sarkan agaclar ilisti. Bazilarnin fotograflarini da cekip sizlerle paylasmak istedim.

Daha soralari gorecegim, dallari asagiya buyuyen agaclari da fotograflayip burada paylasacagim.

Sizlerde dallari asagiya dogru uzayan agac fotograflarini burada paylasirsaniz. Bircok uyemizin ilgi duydugu bu tur agaclari iceren guzel bir sayfa olur.

Yillarca kullanilmis "Ters Asi" inanci da, yerini cenetik yapisi asagiya sarkik buyuyen agaclardan alinmis asilara birakir.

Hepinize iyi gunler.


Name:  002.JPG
Views: 18290
Size:  37.5 KB
Dallari asagiya sarkik cicek acan kiraz agaci, asi once yukariya dogru buyuyor, sonra da asagiya sarkiyor.

Name:  004.JPG
Views: 20204
Size:  40.2 KB
Dallari asagiya sarkik cicek acan kiraz agaclari.

Name:  010.JPG
Views: 18085
Size:  36.3 KB
Dallari asagiya sarkik, Akasya agaci.

Name:  011.JPG
Views: 17894
Size:  29.2 KB
Dallari asagiya sarkik Japon akcaagaci.

Name:  014.JPG
Views: 18445
Size:  30.3 KB
Dallari asagiya sarkik hus agaci

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön