View Single Post
Eski 19-10-2010, 21:51   #28
bayindirmevki
Ağaç Dostu
 
bayindirmevki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 442
Hımmm...

Güzel yazılar. Yavaş, yavaş aynı noktaya gelinmekte. Aklın yolu bir. Görüyorum ki Sayın Savaş'da yerinde üretime sıcak bakmaya başladı.

Dikkatli okunursa 28 nolu mesaj konuyu tamamlamakta. Gübresinin yararı dışında solucanın toprakta bulunmasının da başlı başına bir fayda olduğu açık. Solucanların nasıl bir iklim ve toprak yapısında bulundukları da anlaşıldı (yazık ki Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinin kuzeyi dışında iklim şartları uygun değil) Şimdi bunu büyük tarım alanlarında nasıl uygularız?

Bahçenin bir köşesinde böyle bir tesis kurmakla pek olası değil. İlgi ve alaka gerektirir. Bu da zaman demek. Yer ayırma ve taşıma, dağıtma işleri de var. Şehirden gelen meraklısı yapar da köylü yüz vermez. Şöyle olması olası.

Malüm, artık sulama teknikleri gelişti. Noktasal sulama (damla sulama, mini spring vs. çözümler) ile sadece hedef alan sulanıyor. Hazırladığımız kompostu bitkinin sulama alanına şartına uygun biçimde yayıp karıştırdığımız da buna doğru solucan türünü de aşılarsak sulama tekniği nedeniyle sürekli nemli tutulan bu alan çok güzel bir solucan gübresi üretim hanesi olur. Toprağın havalanması da yanında hediyesi.

Meyve bahçeleri ve tekniğe uygun tek yıllık bitkiler dışında tarla bitkileri için uygun çözüm hangi tür olduğu. Doğru türü bulup kimyasal gübreyi keserek, organik gübreleme ile toprakta solucan popülasyonunun artacağına inanıyorum.

Tarım yapılan yerin toprak yapısı, nemliliği ve sıcaklığı, sulama şartları, iklim vs. parametreler göz önüne alınarak doğru türlerin tespit edilip toprağa aşılanması büyük alanlara uygun olur.

Kısaca; Bir kilo solucan gübresi yerine bir kutu solucan daha makbüle geçecek.

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön