View Single Post
Eski 29-01-2007, 13:05   #46
dedenazir
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-11-2006
Şehir: Bornova-İZMİR
Mesajlar: 22
Sy. TOGAY
Aşağıda başka bir sitede bir arkadaşın bu konuda yapmış olduğu bir araştırma var.Bu şahıs bu konuyu oldukça derin araştıran birisi.Okursanız neden 35 milyar dolar yazdığımı anlarsınız bunu destekleyen başka yazılarda gördüm
SAYGILAR
19 Oca 2005, 05:13 Çeşme Sakız Ağaçları

--------------------------------------------------------------------------------

SAKIZ AGACI

Ben alti tane sakiz dikmistim Cesme'deki evime... Sakiz agaci, Akdeniz ikliminin her yerinde yetisiyor, Cesme'de toprak nerde kazilirsa kazilsin sakiz kokar. Urun veren agac ise, sadece ve sadece Alacati / Ciftlikkoy / Cesme ve Sakiz adasinin Cesme'ye bakan tarafindaki ozel kirmizi toprakta yasiyor. Sakiz adasi en zengin Yunan adalarindan biri. Sakiz rakisi, sakiz likoru Cesmeli balikcilarda kacak olarak var, enfes) ve sakiz dis macunu uretiyolar. Dalyan'daki balikcilarda yemek sonrasi kahveyle cok uyumlu. Ingilizce adi Mastic Tree olarak geciyor. Yunanca adi Mastika. Tekel bir ara sakiz likorunu uretmeyi denemisti, ama beceremedi. Simdi ozel raki sirketlerine izin ciktigindan beri, aklimda bu ickiyi ve rakisini Cesme sakiziyla damitmak var.


Su anda Cesme'nin meshur (!) damla sakizli dondurmasinin sakizi, Yunanistan'dan ithal ediliyor. Sakiz agaclari yaprak dokmez, Akdeniz iklimine herkesin bahcesindeki palmiyeden daha dayaniklidir.Lutfen, Cesme'de evi olanlar, ve Cesmeli olanlar, agac dikecekseniz, bir tane de sakiz agaci dikin. Bundan 70 yil once butun Cesme Sakiz agaclariyla doluymus. Kesip yerine tutun dikmisiz.

evergreen tree called Schinos, belongs to the botanical family Pistachia. The average growth of the tree ranges from 6 to 10 feet tall and it begins to produce mastic at the age of 5 to 6 years old. This amazing tree thrives within the 21 mastic villages of southern Chios only.

http://ya2005.yeniasir.com.tr/01/19/...bolum=yazarlar

Sakız Ağacı ve Çeşme Yeni Asir Soner Yuksel

Sakız Ağacı 6000 bin yıl önce Çeşme'de varmış. Zeytin ve makiliklerin arasında yaşamış, sonra özel olarak yetiştirmeye başlamışlar o günlerin Çeşmelileri...
Sakız Ağacı, Çeşme-Alaçatı ve Çiftliköy'de yıllarca yetiştirilmiş. Mayıs ayında gövdesini dikine hafif çizerek sıvının akmasını sağlar. Akan bu sıvı, 2-4 haftada sertleşirmiş. Özel bir kokusu, soluk sarı rengi, kırılabilen parça ve damla şeklindeki sakız elde edilirmiş.
Öksürük, ülser, tansiyon düşürücü, şeker, siroz hastalıklarının ilaçlarında hammadde ve yardımcı madde olarak yıllarca kullanılmış, günümüzde de kullanılıyor.

GELİR KAYNAĞI
Bugün Çeşme'de Sakız Ağacı koruma altına alınmış belli başlı yerlerde seyirlik olarak bulunmaktadır.
Çeşme'nin karşısındaki Sakız Adası'nın (Chios) batısında binlerce Sakız Ağacı yetiştirilmiş, ada halkına büyük gelir kaynağı olmuştur.
Dünya sakız ticareti, yalnız Yunanistan'ın tekelindedir. 1939 yılında çıkarılan özel bir kanunla sakız üreticileri bir kooperatif çatısı altında toplanmış, işleme ve pazarlamasını yalnız bu kuruluş yapmaktadır. Böllece rekabetin önü kesilmiştir. Sakız Adası'nın (Chios) sakızdan geliri 30 milyar dolardır.
Çeşme'de 1993 yılından beri Sakız Ağacı'nın geliştirilmesi için Valilik, Kaymakamlık ve Ege Orman ve Araştırma Grubu çalışma yapmaktadır. Nedense bir adım ileri gidilememiştir. Bölgedeki jeolojik yapı Sakız Ağacı yetiştirmeye son derece elverişlidir. İklem ise bu bitki için nimettir.
Çeşme'de 16 bin nüfus yaşamaktadır. Bu nüfusun büyük bir kısmı, halen çiftçilik yapmaktadır. Bu çiftçilik, bahçecilik seviyesindedir. Kavun, domates, patlıcan, biber gibi aile ziraatı olarak devam etmekte. Çiftlikköy ve Alaçatı'da yılda 50-60 ton anason ekimi yapılmaktadır.
Çeşme'nin limonu ve kokulu mandalini yok edilmiş yerine kooperatif evleri yapılmıştır.
Sakız Ağacı, yaz ve kış yemyeşil 4-5 metre kadar uzayabilen geniş yayılımlı ve dallar ağaç gençken kırmızı, ileri yaşlarda dikkat çekici gri rengi almakta, görüntü olarak bir tabiat harikasıdır. Çiftlikköy'den domuz çukuru diye anılan 3-4 km'lik yolun sağ ve solunda makilik görünümünde bir çok sakız bitkisi görmek mümkündür.
Çeşme Belediyesi'ne ait 4 dönümlük bir alana 4 yıl önce 160 sakız fidanı ekilmiş ve etrafı tel örgü ile koruma altına alınmıştır.
Bu bitkiden elde edilen sakızdan; muhtelif içki, sabun, diş macunu ve tatlı yapılmaktadır. Yunanistan; sakız rakısı, sakız likörü ve sakız reçeli üreterek Sakız Adası'nı dünyaya tanıttı.

HALK İLGİSİZ
Üzüldüğüm nokta, tabiat ana Çeşme'ye sakız ağacı yetiştirmek için bütün koşulları bahşetmiş. Fakat Çeşme'nin yerli halkı, yazlıkçısı nedense bu bitkiye hiç ilgi duymamış. Hangi Çeşmeli'nin bahçesinde sakız ağacı var. Bunca güzel villa yapılmış hangisinin bahçesine sakız ağacı ekilmiş. Bırakın ekonomik yüzünü, güzelliğiyle de her yerde olması gereken bu büyülü ağacı herkes bahçesine dikmeli. Ayrıca bu konuyu Çeşme Kaymakamı Nazmi Günlü ve Belediye Başkanı Faik tütüncüoğlu ile görüştüm. Her ikisi de bu alanda dikim yapacak yatırımcıların yanında olacaklarını ifade ettiler.
Çiftlikköy'de sakız ağacı uzmanı ve fidan yetiştiren bir köylü kardeşimiz bu yıl 2000 sakız fidanı hazırlamış. Metin Gemici adlı bu köylü aynı zamanda Çiftlik Çevre Dayanışma Eğitim Derneği yönetim kurulu üyesi. Fidan alacaklara bilgi olarak yazıyorum. Bu yıl Çeşme'yi seven herkes bir fidan ekmeli veya arazisi olan geleceği için sakızlıklar oluşturmalı. Ağaç beşinci yılında verime başlıyor. Güzel görüntüsü belki 500 yıl devam ediyor. Çeşme'de 150 yaşında 3-5 ağaç var. Bakımı da son derece kolay. Çeşme'yi sevenleri sakız ağacı ekmeye davet ediyorum.

dedenazir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön