View Single Post
Eski 17-10-2010, 23:06   #11
gece
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Yılan karşısında Anadolu panteri kesilenlerden miyiz?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meymun Mesajı Göster
... Yılanlardan tiksinmemiz, onlardan korkmamız, içgüdüsel olmayıp, bizlere öncekiler tarafından öğretilmiş yanlış bilgilerden kaynaklanmakta. Küçük maymunlar onlardan korkmakta haklılar ve bunu yavrularına öğretirler. Türkiye'de ise bugün insanların yılanlardan korkmalarına gerek yok.

...
Korkmaları gereksiz ama çoğu korkuyor gibi davranıyor, olduğundan sorma gereği duydum; yılanlar konusunda oldukça ilgili bir üyemiz olan fikirci;

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fikirci Mesajı Göster
Yılan korkusu genetik bir hal ...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fikirci Mesajı Göster
...
Deneylerde tüm memelilerde yılana karşı, doğuştan gelen bir korku olduğu ortaya çıkmış. Yılan olmasa bile yılankavi hareketler, alarm sebebi oluyormuş. Hiç doğal ortam görmemiş esir hayvanlar bile, yılana benzer tepki veriyorlarmış. Üstelik doğadaki memelilerin tehlikeli yılanları tanıdığı ve alarm derecelerinin yükseldiği de tespit edilmiş.
...
diyor. Oysa siz öğretilmiş bilgidir, genetik değildir diyorsunuz.

Bırakın küçük maymunları, büyükleri hatta tüm memelilere ilişkin, "deneyle doğrulanmış" olduğu belirtilen (ne yazık ki kaynak belirtilmiyor) bu duruma karşı "öğretilmiş/öğrenilmiş korku" düşüncenizde kaynak belirtilebilir misiniz?

Ya da bu ifadenizin kanaat veya akıl yürütme olup olmadığını öğrenmemiz, mümkün müdür?


gece
küçük maymunların yılandan korkmayı yavrularına nasıl öğrettiklerini de öğrenmek isteyen forum kişisi
ya da
Çok soru sorduğunu bilen, ancak; birbiri ile çelişen iki bilgiden, biri yanlış bilgi olduğundan, yanlış bilgiyi bulup, değiştirebilmek için sormak zorunda hisseden forum kişisi


Başlık ile bağlantı sağlama amaçlı not: Soruların yanıtları; Yılan karşısında insan, (hele fikirci açısından "sadece" Anadolu insanı), panter midir, kendini av konumunda gören kağıt panter midir? Sorununu da çözecektir.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön