View Single Post
Eski 17-10-2010, 19:52   #6
hizals
Ağaç Dostu
 
hizals's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 320
Sn.orhanenes,

Birkaç sorum olacak size müsadenizle.

Bursa'da araziniz nerededir?
Neden ceviz?
Sulama durumunuz ve arazi eğimi nedir?

Yukarda yazılan önerilerin bir kısmına katılmakla beraber birkaç ekleme yapmak istiyorum. Öncelikle dikim çukurlarına hayvan gübresi uygulaması hastalığa davet niteliği taşır. Bakteri ve virüsten korumak için Nogal vb bir sürü uygulama yaparken menşei belli olmayan hayvan gübresini aynı çukura koymak ticari bahçelerde büyük risktir. Ayrıca bir başka riski fidanlarda kök yanmalarına sebep olabilir aşırı kullanımda.
Burgunun kullanımı ile ilgili yaşadığımız tecrübeleri kısaca aktarayım :
1 - Kenarları beton sertliğine getirmesi yağmurlu ya da ıslak toprakta yapılan uygulamalardan sonra toprak kuruyunca meydana geliyor ki bu çok normal bir tepki.
2 - Toprak altında taş,kaya vb sert katmanlara denk gelince çukur yönü ve yeri sapmaya uğruyor. Bu da bahçenin genel görünümünü ve yerleşimini direk etkiliyor.
3- Birkaç dezavantajı dışında büyük bahçelerin dikimlerinde zaman kazandırması açısından kullanışlı bir ekipmandır.

JCB, kepçe vb fidan çukuru kazımı için çok büyük çukur açacağından ben şahsen önermiyorum. Ayrıca JCB benzeri iş makinalarının kirası da traktör veya elle dikime oranla daha maliyetli olacaktır.

Benim size tavsiyem 320 fidan için çukurları işçilere kürekle açtırmanız olacaktır. 320 fidan tecrübeli bir ekiple şipşak dikilir.

hizals Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön