View Single Post
Eski 14-10-2010, 09:57   #1
klubnika
/
 
Giriş Tarihi: 11-06-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 243
Menekşeler için yapay aydınlatma

Menekşeler aydınlık ama yakıcı direk güneş ışığı sevmez (10-12 saat süren, yumuşak ışık) bu yüzden mutlaka yazın gölge olsun diye tül veya daha biraz kalın bir şey kullanmak şart, camda veya cama çok yakın duruyorlarsa. Benim menekşeleri cama yakın durduğu için yazın ışık hiç kullanmam. Sonbaharın son ayı, Kış ve İlkbahar ise, gün ışığı kısa oldu için, kullanmak gerek, yaklaşık 12 saate denk getirmesi şartıyla.

Harika…bu yazı yazıyorum ve camı açık, hava yağmurlu ama bir yerde o kadar güzel kuş sesi geliyor Ben Büyük Baştankara kuşun sesi bayılıyorum ve kış mevsimde çok küçük göç, herhalde, kuşlar gelir gece öterler veya sabaha karşı…
Natali dööön…konuya dön… Aaaa, evet. evet...

Fazla veya az ışık menekşelerde bir takım değişiklikler meydana getirir.
Örnek: fazla ışık menekşenin yaprakları altta doğru yayılması ve içe kıvrılması neden olur, ortasında yeni çıkan yapraklar sıkışır ve tomurcuklar kısa ve çıkmaz gibi dururlar (örnek fotolarda, çok ileri değil…). Camdan biraz uzaklaştırın 1 m ise 3 m olsun ve tül daha kalın olsun. Bazen böyle bir görüntü nedeni bitki kenesi de yapar !!!

Az ışık ise, menekşelerden yapraklar sapları uzar ve yukarı kalkarlar ‘‘eller yukarı’’, çiçek sapları çok zayıf ve uzun ve çiçekler küçük olur, bu görüntü de hoş ve estetik olmayan bir şey (bazı türlerde bu duruma bağlı değil, yapısında var…) Bu durumda, acil ışık ihtiyacı var.

Eğer menekşenin rozeti düzgün, yaprakları hafifçe yukarı kalkık, çiçeklerin sapları yapraklar altında düzgün ve engel sız çıkıyorsa her şey yolunda demek

Kış geliyor ve ben mutlaka menekşeleri yaklaşık 3 saat artı ışık kullanırım. Florasan lambaları bitkilere hiçbir zarar vermez, tam tersine… Işıklı raflar arası 50 cm civarında olsun veya bitki ışık arası 35-40 cm olsun, yavru ve yapraklar ise 25-30 cm. Her rafta iki ışık kullanmasını tavsiye ederim ve raf örneği (daha önce ekledim) iki yanlarda üstte10 cm kadar kapalı şekilde olsun. Bu sizin açısında daha sağlıklı ve estetik açısında daha güzel görünüyor, çünkü ışık sadece çiçekleri aydınlatıyor ve sizin gözleri almıyor. Florasanlar da aynalı, yansıtmalı terci edin. Ve zaman ayarlı priz kullanmk şart. Neden sorarsanız, 1 saat aydınlık ve 15 dakika karanlık bitkilere çok iyi gelir.

Yavru ve yaprak yetiştirdiği zaman alt ısıtmalı sistemler çok yaygın serada kullanılan yöntem. Raflarda oluşan ılık ortam bunu için mükemmel, yalnız artı nemlendirmeye unutmayın, çoook önemli !!!

Benim deneyim yararlı olacağını umuyorum. Harika büyüyen çiçekler ve bol başarılar diliyorum

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen klubnika : 14-10-2010 saat 17:28
klubnika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön