View Single Post
Eski 27-01-2007, 08:01   #7
ahmet10
ahm10
 
ahmet10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-12-2006
Şehir: KOCAELİ BALIKESİR
Mesajlar: 34
Bu tür yabani bitkiler Edremit körfezi ilçelerinde yeniliyor. Hatta pazarlarda dahi bulabiliyorsunuz. Köylüler pazara getirip yığın yığın satıyorlar. Özellikle turp otu.

Turp otu hardalın çiçeklenmemiş daha taze yere yapışıkken olan hali. aslında biraz çevrenize bakarsanız her yerde var. Ama özellikle sonbaharda zeytin tarlaları sürülüp hasata hazırlanınca bu otlar sanki ekimi , tabi kışın yağmurlarıda yağınca sulaması yapılmış oluyor size sadece hafta sonu zeytin ağaçları altında bıçakla dolaşmak ve bildiklerinizi hasat etmek kalıyor. Aslında bilmeden , farkında olmadan devam eden bu faaliyet ilk baharda zeytinliklerin sürülmesi ile gübre olarak veya hayvanlara otlatılarak ( pek tercih edilmiyor çünkü koyunlar zeytinlerin alt dallarını kemiriyor) her yönden değerlendiriliyor.Bu tür yenilecek bitkileri Kocaeli Darıca pazarında da bulabilirsiniz.

Adalı dediğimiz göçmenler galiba zamanında yunan adalarında göç etmek zorunda kalmışlar Darıca yerleşmişler ve Egeli olduklarından onlarda tüketiyor.Bir de bu otlar sayıldığından daha çok alan maydonozu , kaldirek , eşek helvası , kazayağı bunlardan kazayağı ,ısırganın kaşındırmayanı , ebegümeci (develik) İzmit Perşembe Pazarında var. kazayağının yumurtalısı aynı ıspanak gibi, şekli benzemese de.

ahmet10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön