View Single Post
Eski 05-10-2010, 18:26   #1
Romantik
Ağaç Dostu.
 
Romantik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
Flying dragon (uçan ejder meyvesi)

Soğuğa karşı çok dayanıklı bir Turunçgil çeşitidir. Diğer turunçgillerin aksine kışın yapraklarını döker ve uyku moduna geçer, suyunu azaltır, çok soğuk havalara bile direnç gösterir.
Biz turunca aşılı bazı turunçgilleri Adana'da bile yatiştiremiyorken, bu anaç üzerinde Ankara'da yetiştirebilirsiniz aynı bitkiyi.

Flying Dragon tam bodur bir anaçtır.Yani üzerine aşılanan kamkat gibi, mandalina gibi, calamondin gibi turunçgiller tam bodur olur.Yarı bodur değil, tam bodur.Bu şekilde aşılanan bir turunçgili, formuna da dikkat ederseniz balkon masanızın üzerinde bile yetiştirebilirsiniz.Özellikle Amerika'da bir fidanlıktan alacağınız süs turunçgili %90 FD üzerine aşılanmıştır.

Bu 2 özellik FD'u en önemli süs turunçgili anacı konumuna getirmiştir Amerika'da.

Anaç olma özelliği dışında, formu, dikenleri ve kıvrıla kıvrıla uzayan gövdesi ve 3 parçalı yaprakları çok estetiktir. Bonsai çalışmalarında değerlendirebileceğiniz bir üründür.

Mesela Ankara gibi çok soğuk bölgelerde, bahçe çiti gibi diktiğinizde üzeri mandalinalı bir çitiniz olur.

Ankara gibi çok soğuk bölgelerde bahçenizde Turunçgil kokusu olur.

Sonbaharda da yaprakları kızarır dökülmeden önce. Çok hoş estetik bir görüntüsü olur.

FD anacına normal, portakal, mandalina aşılayabilirsiniz.Japonyadaki Satsuma, yani Rize mandalinaların çoğu Flying Dragon'un ait olduğu üç yaprak anacı ailesine aşılıdır.Oldukça da kaliteli meyvesi olur.

Kamkat, Çin turuncu gibi meyveleri, korumasına da dikkat ederek, -10C sıcaklıklarda yaşatabilirsiniz FD üzerinde.

Yani Fd üzerinde yaşatamıyorsanız, zaten başka şansınız da yoktur.İngiltere'de, Almanya'da kar altında bölgelerde FD üzerinde yenilebilen turunçgil çeşitleri yetiştirilebilmektedir.


Kaynak Mehmet Saygın

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen Romantik : 05-10-2010 saat 21:43
Romantik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön