View Single Post
Eski 02-10-2010, 18:53   #30
Hydrosuccess
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
İç içe saksı yönteminde kullanılan besin eriyiği ve uygulama tekniği-2

İç içe saksı yönteminde besin eriyiği kullanım tekniği, bitkinin temel gereksinimlerini karşılamak kadar köklerin sağlıklı şekilde var olmasını da sağlayacağı için en az içerik kadar önemlidir.
Kökler temel besinleri absorbe ederken (emerken) hem sürekli nemli bir ortamda bulunmalı hem de yeterince oksijen alabilmelidirler.Kökler yapıları itibarı ile hem çok hızlı gelişebilmekte hem de çok hızla çürümektedirler. Bitkiler gövde ve yapraklarını nerdeyse tamamen kaybetseler bile genellikle rejenere olurlar yani yeniden gelişebilirler.Ancak tüm kökleri çürümüş bir bitkinin rejenerasyon şansı çok düşüktür.
İç içe saksı yönteminde besin eriyiği uygulama tekniğim bu temel prensiplerin pratiğe dönüştürülmesine dayanmaktadır.Bitki katı ortamda (aynı zamanda toprakta da) nem ve minerallerin olduğu bölümde hızla yaygın lateral (yan) kökler oluşturmaktadır.Bu tür kökler besin ve su emiliminden sorumlu olup hızla gelişir, belirli aralarla yenilenir ancak oksijensiz/nemsiz ortamda hızla tahrip olur.
Kuru ortamda ise daha kalın,fibröz (odunsu) kökler bulunmakta olup bu kökler daha çok gövdeye besin/su vb. taşınması ve bitkinin sabitlenmesi dik durmasından sorumludur.Bu kökler de ortamda nem/besin artışı olduğunda besin emilimini sağlayan yan kökler oluşturmaktadır.Sonuç olarak uygulanan teknik her iki kök tipinin de görevine uygun katı ortamda bulunmasını sağlamalıdır. Genel uygulama fibröz köklerin iç kabın üst bölümlerinde kuru ortamda, yan köklerin ise alt bölümde nemli besinli ve aynı zamanda yeterince havadar bölümde bulunmasını sağlamak yönündedir.(Toprak/saksı kültüründen farklı olarak)

Besin eriyiği uygulama tekniğimin temel prensipleri;

Sulama alttan yapılmalıdır.

Besin eriyiğinin seviyesi kap büyüklüğü ile doğrudan orantılı olmamalı,belirli sınırlar içinde orantılandırılmalıdır. Yani 1-3 cm arasında en küçük kap ile en büyük kap arasında kap büyüklüğü ile orantılı olarak bir seviye seçilmelidir.

Besin eriyiği seviyesi her sulamada mümkün olduğunca aynı kalmalıdır.Yani ilgili kap için 2 cm yüksekliğe karar verildiyse bir problem yaşanmadıysa mevsim,bitki gelişim aşamaları vb. değişimler ile seviye değiştirilmemelidir.

Besin eriyiği eksildiğinde (Eğer eksilmiyorsa kesinlikle önemli bir problem vardır ve bu problem mutlaka saptanmalıdır.) kesinlikle üzerinden eski seviyeye kadar tamamlanmamalıdır.

Besin eriyiğinin eksilme hızı her bitki türünde, her bitkinin değişik gelişim aşamalarında ya da mevsimlere göre farklılık gösterir.Bu gözlemlenmeli ve eriyik tamamen emilinceye, dış kabın tabanı çok az nemli veya kuru kalıncaya kadar beklenmelidir.Eğer en geç 10 gün sonra dış kabın içinde hala eriyik varsa bu sıvı dökülmelidir.Bu durum ya uygulanan teknikte ya da bitkide bir problem olduğunun göstergesidir.Besin eriyiği tercihen 3-5 günde dış kabın içinden emilmelidir.

Görüldüğü gibi iç içe saksı yönteminde besin eriyiği uygulama tekniği katı ortam kültürü/flood and drain (doldur boşalt) yönteminin uzun zamana (10 güne kadar) yayılmış pompa, zamanlayıcı, besin deposu,iletim boruları vb. ekipman gerektirmeyen basitleştirilmiş halidir.

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön