View Single Post
Eski 29-09-2010, 16:11   #12
Hydrosuccess
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
İç içe saksı yöntemi-2

Bu yöntemde katı ortam materyalinden bağımsız olarak iç ve dış kapların büyüklüğü ve iç-dış kap ilişkisi de önemlidir.
Genel prensip olarak bitkinin içinde köklerinin yeraldığı iç kap saksı içinde toprakta olduğuna göre daha küçük olabilir ve bu şekilde tercih edilmelidir.Bu durumun yerden malzemeden tasarruf kadar bitkinin daha sağlıklı yaşaması açısından olumlu olduğunu belirtmeliyim.İç kabın genişlik ve derinliği arasındaki oran 1/1 ile 1/2 arasında yer almalıdır. Geniş ve sığ veya dar ve derin kaplar uzun vadede bitki sağlığı için riskler taşımaktadır.İç kabın sadece altında delikler olması yeterlidir.

İç kabın dış kaba göre küçük olması ve altta boşluk kalmaması şahsen benim en çok tercih ettiğim ve en az riskli durumdur.

İç kap dış kabın içine tam oturduğunda ve altta boşluk kalmadığında ise besin eriyiğinin seviyesinde kontrol problemi ve yetersiz tecrübe halinde kök çürümesi olabilir.
Bununla birlikte benim bu şekilde baktığım sağlıklı olarak büyüyen bitkiler var.

İç kabın dış kap ile aynı büyüklükte olması veya şeklinden dolayı tam içine girmemesi ve iki kap arasında boşluk kalması durumu bitki sağlığı açısından en büyük riskleri taşımakta ve sık gözlem gerektirmektedir. Bu durumda ancak yüksek su kullanımı gösteren ve kök yapıları uygun olan sınırlı sayıda bitki uzun süre bakılabilir.Ben nispeten az olmakla birlikte değişik bitki ailelerinden türleri bu şekilde yetiştiriyorum.Forumda görüntülerini paylaştığım bir kaktüs (Gymnocalcium) bir Stapeliad (D. polita) ve halen çiçek açan Hoya bilobata


Düzenleyen Hydrosuccess : 29-09-2010 saat 21:55
Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön