View Single Post
Eski 26-01-2007, 01:30   #4
uyar11
Ağaç Dostu
 
uyar11's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
Sevgili buster,
Oncelikle hosgeldiniz aramiza.

Kaktus topragi nasil olmali?
Bu cok genel bir soru olur sanirim zira kaktus denince cok buyuk ve birbirinden farkli ozellikleri ve gereksinimleri olan bir bitki ailesi gelir akla. Bazilari icin topragin besi degeri onemsiz iken bazilari ise humusca zengin topragi yegler. Bu yuzden toprak seciminden once kaktusumuzun cinsini ve gereksinimlerini iyi arastirmamiz gerekir.

Torf mumkun oldugu kadar az kullanilmali, insaat kumu ya da cakil cok iyi yikanmadan kullanilmamali, dogadan, kurumus dere yataklarindan alinan topraklar, kaktusler icin en uygun olanlaridir.

Ayrica hazirladiginiz toprak sulandiginda, aninda suyu emmeli, kurudugunda ise katilasmamalidir. Su tutma ozelliginin yaninda gecirgenligi de olmali. Ya da soyle de diyebiliriz; saksinizi suladiginizda once topraginiz suyu emmeli, daha sonra da suzmeye baslamali, eger sular sulamaz saksinin altinda akiyorsa; topraginiz suzuyor ama suyu emmiyor, eger suyunuz saksinin uzerinde kaliyor ya da tasiyorsa; topraginiz ne emiyor ne de suzuyor demektir. Cesitli topraklar deneyerek bu kurallara uyanlari secebilirsiniz.

Yine tekrarliyorum; oncelikle kaktusunuzun cinsini bilmeniz onemli, tabi gereksimini de.

Sadece torf kullanirsaniz sakincalari ne olur?
Aslinda bunu denemenizi isterim ama elinizdeki degerli ve nadir kaktusleriniz de degil. Zira bir kere kuruttunuz mu bir daha su emmesi neredeyse imkansizlasir.

Saygilar,


Düzenleyen uyar11 : 28-01-2007 saat 14:44
uyar11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön