View Single Post
Eski 28-09-2010, 15:48   #7
Hydrosuccess
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Katı ortam kültürü uygulamaları ve Hoyaların yetiştirilmesine adaptasyonu

Katı ortam kültürü uygulamalarında bitkinin kökleri katı ortam içinde yer almakta olup su ve mineraller ortama sürekli veya aralıklı olarak verilmektedir.

Besin eriyiği bitkinin içinde bulunduğu kabın altındaki giderlerden atılabilir.Bu teknik ''run to waste'' yani boşa gitme olarak adlandırılmaktadır.

Bu teknik çok fazla su ve mineral tüketmekle birlikte besin eriyiği bir kez hazırlandığında tekrar parametre kontrolü (EC,pH) gerektirmediğinden pratiktir.

''Ebb and Flow/Flood and Drain'' yani doldur-boşalt tekniğinde besin eriyiği belirli ara ve süreler ile kaba verilir, kap kökler sıvı içinde kalacak şekilde doldurulur ve sonra boşaltılır.

Bu teknikte geri dönen besin eriyiğinin parametreleri değişmektedir.Katı ortam kültürü uygulamaları topraksız tarımda giderek daha az kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin ev uygulamaları için pratik olmadığı açıktır.

Bu nedenle ev bitkilerini yetiştiren amatörler katı ortam kültürünü ''low end'' yani en alt düzeyde, basit malzemeler ile teknik bilgi ve ekipman kullanmadan fazla bakım gerektirmeyen bir yönteme dönüştürmeye çalışmışlardır.

Amaç bitkinin katı ortam içinde köklenmesi su ve mineral gereksinimlerinin karşılanması köklerin yeterince havalanmasını sağlayacak basit bir sistem kurmaktır.
Halen yaygın olarak kullanılan 2 yöntem geliştirilmiştir.

1. yöntem ''pot in pot'' yani iç içe saksı yöntemidir.Bu yöntem daha çok hidrokültür olarak adlandırılmaktadır.

2. yöntem ABD'de ticari olarak da satılan altta su haznesi yanda gideri olan şeffaf tek saksıdan oluşan ''semihydroponic'' yani yarı su kültürü yöntemidir.Her iki yöntem de birlikte ''passive hydroponic-passive subirrigation'' pasif su kültürü,pasif alttan sulama olarak adlandırılmaktadır.


Düzenleyen Hydrosuccess : 28-09-2010 saat 19:23
Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön