View Single Post
Eski 28-09-2010, 14:13   #6
Hydrosuccess
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Sayın a1919, soru sormadan sorgulamadan yeni şeyler öğrenmek mümkün mü ? Sorularınız çok kapsamlı ve konuyu ilerletici detaylar içeriyor ancak hemen tümünü cevaplamam imkansız.Zaman içinde yeri geldikçe işlemeye çalışacağım.

Ancak öncelikle cocopeat ile ilgili konuyu derinleştirmeye çalışayım.Epifitik orkide ve Hoyalar aynı habitatta (tropikal yağmur ormanlarında ) hatta aynı ağaç üzerinde yan yana bile yaşamakla birlikte farklı bitki ailelerine bağlı olduklarından çok farklı kök yapılarına sahiptirler.

Hoyalar dikotilodon olup primer ve sekonder köklere sahiptir.(Yetiştirdiğimiz çoğu bitkide gördüğümüz kök yapısı)Monokotilodon olan epifitik orkidelerde ise sadece sekonder kökler olup daha az sayıda kalın ve tüysü yüzeyli kökler su ve besinleri açıkta iken absorbe eder.

Orkidenizi tamamen cocopeat içinde bile yetiştirseniz kökleri bu maddeden ayırmak pek zor olmaz.(Sizin de tecrübe ettiğinizi düşünüyorum) Ancak Hoyaları köklerine zarar vermeden cocopeatten ayırmak pek mümkün görülmüyor.

Organik ve inorganik materyallerin karışımından oluşan orkide harçlarının 1 en geç 2 yılda bir değiştirilmesi öneriliyor. Bunun nedeni karışımın besin içeriğinin azalması olamaz çünkü besinler zaten dışarıdan sağlanmaktadır.

Asıl neden organik içeriğin bozulması nedeniyle oluşacak kök çürümesi riskinin önlenmeye çalışılmasıdır.Uzun yıllar yaşayan ve büyüyüp gelişen Hoyalarda bu tarz materyal değişimi pratik ve sağlıklı olmaz.Bu nedenle Hoyaların katı ortam kültürlerinde yetiştirilmesinde inorganik materyallerin kullanılması daha uygundur.


Düzenleyen Hydrosuccess : 28-09-2010 saat 15:50
Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön