View Single Post
Eski 27-09-2010, 11:32   #56
kyoruk
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-06-2007
Şehir: Denizli
Mesajlar: 10
Küllü su ile sabun yapımı

Selamlar,

Son günlerde doğal kostiksiz sabun yapımı konusunda araştırma ve çalışma yapıyorum.

Araştırmalarıma göre dünyada şu anda küllü su ile sabun yapımı çok moda, hatta hazır konsantre küllü su bile satıyorlar.

Küllü su hazırlamak oldukça kolay, fırından alacağınız meşe odunu külünü bir kapta sıcak su ile karıştırın. Yaklaşık 1 ölçü küle karşılık 3-4 ölçü su kullanabilirsiniz. En az bir gün bu karışımı bekletiyoruz. Arada karıştırırsanız daha iyi olur.
Ben daha bilimsel yapmak için turnusol kağıdı kullanarak PH değerini olçüyorum. (Ph 13-14 olması gerekiyor.)

Hazırladığımız bu küllü suyu süzüyoruz.

En son sıvı sabun denemesi yaptım bunu paylaşmak istiyorum sizlerle:
Malzemeler:

1 ölçü sıvı yağ
1 ölçü küllü su
3 ölçü lavanta suyu

Öncelikle ihtiyacımıza göre sıvı zeyin yağı hazırlıyoruz. Bu yağın asitlik derecesi yüksek olursa daha iyi olur. Bu yağı bir çelik tencereye koyarak ısıtıyoruz.
Yağın ısısı yaklaşık 50-55 dereceye ulaştığında içerisine kül suyumuzu ağır ağır akıtarak karıştırıyoruz. (Tahta veya plastik bir kaşıkla) Bu arada ateşin altının da kısık olmasına dikkat edilim. Yağ kaynamayacak buna özellikle dikkat edelim.

Fildişi renginde bir karışım elde ediyoruz. Daha sonra bu karışımı ısısını çok fazla artırmadan varsa bir el blender i ile yoksa kaşıkla karıştırmaya devam ediyoruz.

Yaklaşık 30-45 dk. sonra puding kıvamına geldiğinde, köpükler karışımın üzerinde durmaya başlayacaktır. Sabunumuzu ateşten alıyoruz ve bir miktar daha karıştırmaya devam ediyoruz. Bu arada lavanta veya benzeri aromatik yağlar ekleyebilirsiniz. Bir müddet daha karıştırdıktan sonra, sabunumuzu bir kavanoza aktarıyoruz.

Bu kavanozu 2-3 kat havlu ile güzelce sararak 22-25 derece sıcaklıkta, güneş görmeyen bir yerde 24-48 saat bekletiyoruz.

Birkaç gün sonra, sabunumuzu alıyoruz ve bunu bir kabın içerisine boşaltıyoruz. Kullanıma hazırlamak için seyreltmemiz gerekiyor. Seyreltme için ben daha önceden kaynattığım lavanta suyunu kullandım. Siz isterseniz sadece su da kullanabilirsiniz.

Suyu yavaş yavaş sabunun içine akıtırken bir yandan da karıştırıyoruz. Ben yaklaşık 8 bardak ilave ettim. İstediğimiz kıvama geldiğinde su eklemeyi bırakarak, kapalı bir kaba aktarıyoruz.

Sabunumuz hazır. Dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Aşağıda yapım aşaması ile ilgili resimler yer alıyor. Resimler yabancı bir kaynaktan alıntıdır. Size fikir vermesi için ekledim.

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen kyoruk : 27-09-2010 saat 11:37 Neden: imla hatası düzeltme
kyoruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön