View Single Post
Eski 24-01-2007, 15:07   #5
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,605
Kostik yani sudkostik veyahut sodyumhidroksit kısacası NaOH bazik bir maddedir ve de en az bir kezzap zaçyağı, tuzruhu gibi tahriş edici bir maddedir.

pH skalasının ortasını 7 olarak alır isek nasıl pH 2 - 1 ye yaklaştıkça asitlik ciltde yakıcı etki yapar ise bu değer kostikle 13 - 14 lere varması da aynı derecede taşriş edici yakıcıdır.

asit bir proton pompası iken kostik bir proton emici madde gibi görülür sonuçda rüzgar misali deride havanın emilmesi mi üflenmesi mi daha az zararlı bilinmez...

zaten sabunun gözde yanması bu zeytinyağı asidinin kostikle olan dengesinin kostikden yana kayarak açığa çıkan NaOH nın tahriş edici özeliğinden kaynaklanır.

bir yağ ne kadar yağasidi miktarı yüksek ise sabun oluşumu yani R-COOH -> R-COONa o kadar yüksek demektir. bundan dolayıdır ki parafin yağı ile kostik karışımından sabun eldesi pek mümkün olamaz. tabii burda potaslı kostikle yapılana arap sabunu gliserinle oluşturduğumuz mono-, di-, tri gliseridli emulgatörlü sabunlar da saydam olur. vs.vs. vs.

korkarım kimya bilgisi olmıyanlara pek bir şey anlatmayı beceremedim...

suyun yıkama özeliği sadece yüzey gerilimini azaltan bir madde ekler isek dokuya nüfuz eder kiri çözer bir hale getirebiliriz. bunun için bazen kül bazen soda kullanılmış.

burada sabun tensit veya başka her ne ise yıkamadaki görevi suyun yüzey gerilimini düşürücü etkisi olması. kosmetik veya sabun sanayi bu konuda ciddi ve çevreci adımlar attı burada kayık yerine sal kullanmanın nostaljiden öte bir etkisi yok sanırım.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön