View Single Post
Eski 09-09-2010, 00:26   #18
webgezer
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
Balık suda yaşar su nedir bilmezmiş. Biz de kapitalist düzenin içinde yaşıyoruz ama nedense dünyayı algılarken bunu zemin olarak kabul etmiyoruz. Dünyanın en büyük 4 şirketinden 3 tanesi petrol (isterseniz enerji deyin). Bunların abileri silah şirketleri bu ekibin çıkarlarını güçle koruyor, bir de kardeşleri var medya şirketleri onlar da abilerinin çıkarlarını kamuoyunu belirli bir düşünceye ikna ederek koruyor; bir de hısım akraba var bilişimden holiwood'a kadar onlar da bunlara göbekten bağlı ve ortak çıkarları korumak için destek hizmeti sağlıyorlar. Bu sistemde onların istediği gibi yaşıyor, onların istediğini yapıyor ve onların istediği gibi düşünüyoruz.

Örneğin bilmem ne marka otomobilin yeni çıkan modeline binlerce TL vermeniz çok normal gözükürken, Sn. Meyvelitepe gibi farklı bir yaşamın mümkün olduğunu düşünerek bilgi ve becerilerini bu yönde kullanmaya kadar verince en hafif deyimle sıradışı oluyorsunuz.

Dünyayı kontrol eden şirketler herşeyin normal olduğunu, krizden yakında çıkılacağını, hatta krizden çıkmak için daha fazla tüketmemiz gerektiğini söylüyor. Ancak gerçek şu ki fosil yakıtlara (yani sınırlı) dayalı enerji kaynakları kullanarak, yeri kazarak elde edilen hammaddeleri (yine sınırlı) kullarak, tarım alanlarını mahveden bir tarım uygulaması ile, 150ppm olan karbon seviyesini 350ppm'e çıkartan, bunun sonucu 20 yıl içinde 4-5 derecelik bir ortalama artışa neden olan karbon salınımı ile bu düzenin devam etmesi mümkün değil. Aslında biraz düşünürseniz böyle bir şeyin olabileceğini düşünmek bile saçma ama tüm insanlık olarak toplumsal bir halüsinasyon yaşıyoruz. Maalesef insan olarak zaaflarımız var, örneğin 50 yıl sonrasını değil yarını düşünüyoruz, akşamki dizi ya da maç 10 yıl sonra ne olacağından çok daha önemli, tüm dünyadan çok kendimizi, en fazla ailemizi düşünüyoruz. Bu kişisel durumumuz, bir de kapitalist düzene dayalı toplumsal örgütlenmemiz var ki akıllara şenlik. Fosil yakıtlar olmadan böyle bir tüketim toplumunun sürdürülmesi mümkün değil. Tüm ekonomik sistemimiz fosil kaynaklı yüksek yoğunluğa sahip enerjinin dağıtımı üzerine kurulu, fosil kaynaklar tükendiğinde bu sistemin çalışması mümkün değil. Aşırı globalleşen ekonomik sistemin yerel, yenilenebilir (ve zorunlu olarak dağınık ) bir enerji sistemine ve geri dönüşüme/yerel/doğal malzemeye dayalı bir hammadde sistemine geçmesi gerekiyor.

Petrol bir kaç yıla talebi karşılamaya yetmeyecek, doğalgaz talebi daha artacak petrol kadar kısa zamanda olmasa da o da azalacak, bunların azalışı mutlaka paylaşım kavgalarına, ambargolara belki savaşlara yol açacak -açıyor bile-. Bir paylaşım kavgasında, petrol ve doğalgazı üretici ülkelerin önce kendilerine ayırması, kalanın büyük devletler arasında paylaşılması durumunda Türkiye'de ne olur ? Evinizde doğalgaz, elektrik, su( o da elektriğe bağlı) kesilirse ne olur ?

Azalmakta olan fosil yakıtlara bel bağlamak yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak gerekmez mi ? Bu durumda ülkemizde az miktarda da olsa enerji üretmeye devam eden bir rüzgar bir güneş santrali çok önemli olmaz mı ? Evde hiç olmazsa aydınlatmayı ve buzdolabını çalıştıracak bir rüzgar/güneş sistemi belki de hayat kurtarıcı olmaz mı ?

Bu durumda bizim ülke olarak harıl harıl rüzgardan güneş'e yenilenebilir enerji yatırımı yapmamız gerekmez mi ? Bunun için her seçeneği -Boğaz da dahil olmak üzere- araştırmamız gerekmez mi ? Bunu toplumsal olarak yapamıyorsak kişisel olarak yapmamız gerekmez mi ? Yenilenebilir enerji için para harcamak söz konusu olduğunda hemen kaç yılda geri döner akla geliyor. Lui Vutton çantanın geri dönüşü kaç yıl ? Evdeki geniş ekran televizyonun ? Lig TV'nin ? Bunlarda geri dönüşe bakmıyoruz neden yenilebilir enerjide illa geri dönüş arıyoruz. Bir de hesaplamada bir çok şeyi dışarıda bırakıyoruz, Örneğin şebeke kesildiğinde buzdolabının ve ısıtıcının halen çalışmasının para karşılı kaçtır ? 5 yıl içinde elektrik fiyatları ne kadar artacak ? Tüm bunları hesaba kattığınızda rüzgar, güneş halen pahalı mı ? Yapılamaz mı ?

Yapılması gereken çok şey var, bunları ne kadar geç yaparsak o kadar zor olacak, bir taraftan başlamak lazım.

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön