Evde Domates Salçası Yapımı
Malzemeler
(1 kg salça için)
-10 kg domates
-5 tepeleme yemek kaşığı iri taneli tuz
-1 çaybardağı zeytinyağı
Yapılışı
Domatesler yıkanır ve her biri 5-6 parçaya bölünür. Bütün domatesler bölündükten sonra büyükçe bir tencereye alınır ve ocağa konulur. Kabukları domateslerden ayrılıncaya kadar haşlanır ve ocaktan alınıp soğuması için bekletilir.
Soğuyan domatesler, her bir gözü domates çekirdeklerinden büyük olmayacak bir süzgeçten geçirilirler. Amaç domates kabukları ve çekirdeklerinin domatesten ayrılmasıdır.
Tamamı süzgeçten geçirilen domatesler, büyükçe ve tercihen kalaylı bakır bir tencereye alınır ve ocağa konulur.Arada karıştırılarak kaynatılır. Suyunu çekmeye başlayınca, (kıvama da gelecektir aynı zamanda) ocaktan almaya yakın, 5 yemek kaşığı tuz ilave edilir ve karıştırılarak 5-10 dakika kaynatılır.(ben ocaktan almaya yakın ilave ediyorum tuzu çünkü, tuz kaynayan salçada sıçramalara neden oluyor, bu da berbat bir mutfağa)
Son olarak ocaktan almadan bir çay bardağı zeytinyağı da eklenir ve 1-2 dakika daha kaynatılıp, ocaktan alınır. Soğuyunca cam kavanozlara konulur. 1-2 yıl bozulmadan tüketilir. Afiyet olsun.
|