View Single Post
Eski 18-08-2010, 14:25   #68
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Önce organik gübre tanımı nedir onu bilelim.

Arkadaşlar toprak ve bitki besleme konularıyla uğraşılarım sonunda kendi organik gübremi yapmanın onuru yaşıyanlar arasında olduğumu kabul ederek, bu konudaki bilgilerimi sizlere açıklamaktan zevk duyarak bu onura ne kadar laik olduğumu paylaşımlara sunarak tartışılabilecek noktalara seve sevede cevap verebilirim.

Arkadaşlar her kesin ortak düşüncesi olarak ilk akla gelen organik gübre ahır gübreleridir, ve piyasada ad yapmış organik gübre imal eden firmalarda ürünlerini ahır gübrelerini kompost yaparak granül veya toz halde ambalajlıyarak piyasaya arz etmektedirler.

Bence organik oluşumunun anlamı sadece ahır gübrelerinin sıcak kompost esasıyla yapılarak içeriğinin enerji bakımından eksik oluşumuna sebeb oksidasyon esasıyla üretilen bu gübrelere organik gübre (organik besin içeriği) demek biraz abartılı gelmektedir, veya bu kanaat ile kabul etmek gerçek organik gübreye haksızlık yapılmaktadır.

Benim anlayışımda organik gübre demek toprak canlılarına destek sağlıyacak mikro organizmalar yönünden içeriği zengin olmalı tabii başta etkinliğini kabul ettiğmiz mikro organizmaları kast etmekteyim, sonra kompost gübre alacaksak fermantasyon esasıyla (soğuk kompost) işlemiyle ogulaştırılırken içine etkin olan mikro organizmaları barındırmalık ki gübremizden bitkilerimiz azami şekilde beslenirken sağlıklı gelişmelerini sürdütecek kök yapısını enzimlerle takviye edilmiş olmalı zengin bir yapı oluşturmalı.

Ben böyle bir gübrenin eldesini sağlamada ister kompost biçimiyle ister sıvı enzim içeriği ile yerine göre gerçek organik gübreyi bahçemdeki bitkilerim için üretmekteyim.

Bu konudaki bilgilerimi ilgilenen arkadaşlarıma imkanları dahilinde uygulamaları için gerekli mevcut bilgilerini ulaştırarak kendilerine özel açıklamalar sunabilirm. sevgilerimle.


Düzenleyen epsody : 22-08-2010 saat 22:30 Neden: harf hatası
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön