View Single Post
Eski 18-08-2010, 01:02   #20
Ahmet MiM
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şehir: Antep
Mesajlar: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kürşad Mesajı Göster
Hala daha şu tohumları hangi ilaçlarla muamele edeceğimizi yazan çıkmadı.
Renkli renkli olan madde nedir? Kırmızı yeşil mavi falan renkte.
TOHUMLARIN KAPSÜLLENMELERi

Tohumlar dünya piyasalarinda kapsüllenmis yani bir cidar kaplamasiyla, kaplanmis ve boyanmis halde piyasaya sürülmektedirler.

Kapsül nedir ? Neden üretilir, Ne ise yarar ?

Kapsül nedir ?
Tohumlari dis ve ic etkenlerden koruyarak, dayanikliligini saglayan distaki tabakaya yani cidara Kapsül denir.

Kapsülün neden üretildigine gecmeden, ne ise yaradigini incelersek, neden üretilmesi gerektigini anlamakta gecikmeyiz.

Ne ise yarar ?

Tohumlara giydirilen cidar, kapsül; tohumu koruma, identifiziye(kimliklestirme) etme, endüstriyellestirme, ticari baskalastirma görevlerini görür.

1. Koruma Tabakasi = Kapsül

Tohumlarin üretimden kullanima kadar olan sürec, dayaniklilik sürecidir. Bu sürec icerisinde tohumlari dis ve ic etkenlerden korumak, dayanikli kilabilmek icin bir kapsülle kaplanirlar.
Oksijenle, Nemle ve isikla iletisimde bulunan her Tohumun, ne kadar kuru, ne kadar az nemli olursa olsun, fermentasyonunun durmadigi malumunuzdur. Bu demektir ki, tohumun dayanabilmesi icin, havayla, nemle, isikla irtibati kesilmelidir.
Kapsül icerisinde tohumlardan buhar cikacagi, bu cikan buhara kondens suyu denildigi, bu suyun asitli oldugu Türkce Literatürlerde maalesef dikkate alinmiyor. Ürünün olusturdugu bu asitli buharin kapsülden disari atilabilmesi gerektir. Bu nedenledir ki kapsüllerin icerden disari gecirgen, disardan iceriye gecirgen olmamasi sarttir.


2. Kimliklestirme icin Renklendirme

Her tohum üretim sirketi, tohumu asil isminden cikartarak kendi ürünü yapar. Rekabeti önlemek icin. Bunun icinde o ürüne bir isim verir. Verilen isimler familya, alt familya, vs..isimleri olup, bunlara esdeger renklerle bu isimler belirginlestirilir.
ör: Truncgiller = Orange
Eger bu ana renk üzerinde bogum halinde renkler varsa, bu renklerle ürün kodunu belirler.
Elekroniktede bu isim, deger, vs..renklendirmesi direncler üzerinde vardir.

Kisacasi renkler tohumlarin üeticiye özel identifikasyonu icin kullanilirlar. Tohumu üreten firmalarda bu renkler farklidir, belirli bir standartizasyon yoktur.

3. endüstriyellestirme (Seyreklestirme, Homojenlestirme)

Tohumlar ufak olduklarindan tarim makinalariyla tohumlamada;

a) miktar hatasi olusmaktadir. Bu hatalari önlemek icin tohumlar kapsüllenerek makinada hatasiz islenebilecek büyüklüge ve sekle getirilirler.

b) Birim icerisindeki miktar kapsüllenme sayesinde kesinlestirilir.

4. Gizlilestirme

Kapsülleme sayesinde ürün orijinalitesinden uzaklastirilarak, tanimlanmasi engellenir, gizlenir. Böylelikle üreticiye bagimlilik saglanir.


TOHUMLARIN KAPSÜLLEME TEKNiKLERi

Eger ticari cikarlar bir kenara itilirse, kapsüllemek sadece tohumu korumak icin ise, uygulanacak teknikler:

1. Ürün Hazirlanmasi Teknikleri

a) Tohumlar kurutularak, nem dereceleri belirli bir degere getirilir.
b) Tohum icerisindeki bakteriler mikrodalga ile öldürülür.



2. Dezenfektasyon Teknigi


Herhangibir organik ürünü dezenfekte etmeden kapsüllemek, maksada hizmet etmez. Bunun icin kullanilan tek endüsriyel dezenfektan Hidrojenperoksittir. H2O8.

3.Kapsülleme Teknigi
Delikleri icten disariya acik ama distan iceriye dogru delikleri kapali kaplama maddesi.
Kapsüllerin Ultra viyolet isinlari gecirmeyen malzemeden olmasi sarttir.

PRATiKTE TOHUMLARIN KAPSÜLLENMELERi

Yukardaki teknolojiler tohumun cok uzun süre korunmasi icin gerekli high(yüksek) teknolojilerdirler.

Bu teknolojilerden ne kadar fazla ödün verilir, dayaniklilik sürecide o kadar azalir.

Öneriler:
1.
Mevcut Cerez kurutma makinalari ile tohumlarin nemleri, cerez nemi oranina kadar düsürülebilir ve 50 lik, 100 lük 1000 lik miktarlarda cerez paketleme makinalarinda ayni paketleme malzemesiyle paketlenebilir.
Dayaniklilik süresi 1 yildir. Kimyasal desteksizdir.


2. Yukardaki teknik kullanilmadan önce tohumlar icerisine tokumu toprakta koruyup, canlandirabilecek kimyasallarla yigrulmus bir un bulamaci ile nohut büyüklügüne gelinceye kadar kapsüllenir ve yukardaki sistemle kurutularak paketlenir.
Dayaniklilik süresi 1 yildir. Kimyasal desteklidir.

3. Tohumlari Ultradalga ile dezenfekte ettikten sonra yukardaki teknolojiler kullanilabilir.
Dayaniklilik süresi 1 yildan fazlalasir. (ürüne bagimlidir bu sürec)

4. Ücübcü Teknolojiye ilaveten paketleme öncesi paket torbasi Hidrojen peroksitle dezenfekte edilirse ve mikropsuz bir ortamda (yakilarak mikrobu öldürülmüs hava)paketleme islemi yapilip bitirilirse
Dayaniklilik süresi 2 yildan fazladir.

5. Badem sekeri Teknolojisi, Atalarimiz coktan icad etmisler bademim korunmasini..

6. Corum Leblebisi (disi Beyaz) Teknolojisi,

Alinti degil, Kaynak kullanilmadi.


Ne yazik ki tüm teknolojiler ve ilim dahil hersey bizden alinmis, karsiliginda hafizalarimiz silinmis ve muassir medeniyete muhtac hale getirilmisiz...

Ahmet MiM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön