View Single Post
Eski 16-08-2010, 23:19   #48
oakcan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-02-2009
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Evet bu doğru.

Delfin WG yani Bacillus Thuringisis bakterisi _toprakta var olan ve doğal_ zeytin uc zararlısı denen ve genç fidanlarda ucları kurutan zeytin tırtılı da denen zararlıya etkili.

Ben birkaç arkadaşa da verdim iyi sonuç aldılar.

Aslında delfin WG;

bağda salkım güvesi,
Domateste yeşil kurt( şu domatesleri delip çürüten)
Elma iç kurdun için,

ruhsatlandırılmış doğal bir ilaç.

Bu ilaç larva üzerine etkili. B.T bakterisi larvaya yapışıyor ve ona tokluk hissi veriyor, larva daha zarar aşamasındalıktan ölüyormuş. (yumurtaya da etkili deniyor) Yetkililer böyle anlatıyor. ( Biraz acımasızlık gibi değil mi)

Ben bu B.T yi ceviz iç kurdunda deniyorum. (zarar eşiği güzel istediğim gibi)

Zeytin sineği ( hani şu zeytin tanesini '' V '' şeklinde çizen ve yumurta bıradan) için de kullanıyoruz.

Hatta B.T Bakterisini kalin kiline karıştırarak kullanıyoruz.

Eğer uc zaralısı çok etkili ise kaolin uygulamasından 3_ 5 gün sonra fidanlara buğulama gibi sadece uclarına atıyorum. Bu kaolinin etkisini azaltmıyor. Kaolin uc zarlısına etkili değil.

B.T bakterisini 2 defa kullanmak yetiyor. 3_5 gün ara ile.

Zeytin tırtılı _uc zaralısı_ için kimyasalları değiştirerek _dönüşümlü_ kullanmazsanız zararlı hemen bağışıklık geliştiriyor ve aynı ilaç bir daha etkili olmumuyor.

B.T bakterisine karşı bağışıklık geliştiremediği _uzun yıllar kullanılırsa bekli geliştirebilir_ biliniyor. Yani B.T yi aynı zaralıya karşı defalarca kullanabiliyorsunuz.


Şu günlerde B.T bakterisini hem tırtıla karşı hem [/B] zeytin sineğine karşı kullanma zamanıdır.

Delfin WG ' yi Agrikem ilaç firması üzerinde 46. 92 Tl. ( 500 gr.) yazmasına rağmen 30.00 tl' den ben bugün 5 adet sipariş verdim. (bana kızacaklar)

Ha unutmadan içine yapıştırcı olarak kesme şeker ya da pekmez kullanınız.

15 lt suya 15 kesme şeker , 200 lt suya yarım kg. kesme şeker gibi...

Ruhsatlı olmamasına rağmen tüm sinek ve kelebek zararlısı larvalarında etkili sadece trabzon hurması için akdeniz sineğinde etkili değil.

O da, _ benim görüşüm_ sinek ince meyve kabuğunu deldiğinde, yumurta bıraktığında, hızla orayı tamir ediyor, B.T bakterisi larvaya ulaşamıyor.

Saygılar
Sayin Halil Onen,
Delfin WG' yi tarif ettiginiz gibi aynen uyguladim ve uzerinden 24 saat gecmeden zararlinin once yesilden kahverengiye donustugunu daha sonra da adeta eriyerek yok oldugunu (biraz tiksindirici olacak ama yapraklarin uzerinde sumugumsu bir yapi kaliyor) gozlemledim. Son 2 aydir 7 defa sentetik ilac uygulamasi yaptik ve hic boyle sonuc alamamistik. 2-3 gun icerisinde bir doz daha uygulama yapacagiz. Onerinize cok tesekkur ederim, cok makbule gecti.
Not : sakincasi yoksa ilaci 30 TL 'ye nereden bulabilirim ?
Saygilarimla.

oakcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön