View Single Post
Eski 12-08-2010, 09:41   #71
pembegül
Ağaç Dostu
 
pembegül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2008
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 742
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Bu bilgi tam olarak doğru değil. Domatesde kendine döllenme esastır yani dışardan toz alarak kısırlaşacak en son bitkilerden bir tanesi. Bitkilerin döllenme biyolojisini bilmeden böyle bir bilgiyi böyle bir forumda binlerce kişinin okuyacağı alanda akıl karıştırabileceği için söylemek hiç doğru değil. Soru "Gdo 'lu ürünler tozlaşma ile zaman içinde diğerlerinide verimsizleştiriyormu" şeklinde olsaydı belki diyebiliriz ama yanlış.


GDO ile kısırlaşma olayı mekanizması şöyledir:

Elinize alarak ektiğiniz tohum ya hasat edildiğinde tohum vermeyecek özelliktedir veya tohum verse bile o tohumlar çimlenmeyecek alel bir gene sahiptir. Bunun amacıda tohum aldığınız yere devamlı bağlılığınızın olmasıdır aksi takdirde tohum alabiliyorsanız ve o tohum çimleniyorsa sorun yok. Ancak yabancı döllenen bitkilerde çimlenmeme geni ya da gdo lu bir gen tozlaşma ile bulaşabilir. O nedenle soya, ayçiçeği ve mısır gibi yabancı döllenen bitkilerde GDO tartışmaları daha ciddidir. Domates gibi kendine döllenen bitkilerde GDO şüphesi olan tohumu almazsınız olur biter. Piyasada şu hastalığa veya bu zararlıya toleranslıdır şeklindeki beyanla satılan tohumlarda GDO ihtimali yüksektir.

Kısaca şüpheleniyorsanız Amerika ve İsrail (dolaylıda olsa) menşeli tohumlarından uzak durmanız sizi %90 oranında GDO lu tohumlardan koruyacaktır.


Yazıma dikkat ederseniz ben domateste diye bir kelime yazmadım ürünler dedim bende ürünler diye okudum zira okuduğum yerde bu forumlardan birindeydedi ancak hangisi şimdi hatırlamıyorum .

Benim yerli **** yabancı tohumları kullanma gibi bir şansım yok ancak olsaydı emin olun tecihim yerli tohum olurdu.

pembegül Çevrimdışı   Başa Dön