View Single Post
Eski 05-08-2010, 14:31   #15
limon
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay Mesajı Göster
soğanların boş kalan yeri ne olacak.Kışlıkları çıkarıp yazlıkları dikerim demeyin olmuyor.Yaprakların kurumasını beklerken yazlıkların dikimi geç kalıyor.Dikilse bile yaprak çıkarana kadar ora da boşluk oluşuyor.
Çıkarmaya gerek olmayan soğanlıları bir arada kulanmak gerekecek. Bir de boy sırası var ki bence çok önemli. Renk uyumu, boy sırası, her dem çiçekli olmasa da yeşil yapraklı kalması, güneş durumu, su isteği ve benim en için en önemlisi nazlı olmaması vb... 3 senedir aklımda az çok bir şeyler belirdi. Kesinleştirip uygulayınca ve doğru olduğuna kanaat getirince paylaşacağım. Deneyip te beğenmemek te var.

Ama kesinlikle gördüğüm bir şey var ki, ayrılan bir bölümde tek bir türün yoğun dikilmesi, hem bitkinin hem bahçenin öne çıkmasını sağlıyor. (Şu anda Ortancalar da olduğu gibi)

Her ne kadar tohumdan yetiştirmek yok desem de içimde ukde olan bir kaç çeşit için şimdiden sabırsızlanıyorum. Dev çiçekli Acıbakla bunların başında. Çiçeğin hem formuna hem renk tonlarına hem yaprak formuna bayılıyorum. Bu sene deneyip çimlendirmekte çok başarılı olmuştum ama kışın çok sert gitmesi planlarımı bozdu.
Adalet Hanım'ın Hazeran çiçeğini çok sevdim ama umduğumdan daha kısa ömürlü çıktılar, zayıf bir bitkiydi, hava da yağmurlu gidince ıslandıkça yerlere yattılar. Gelecek seneye Hazeranın çok yıllık olanlarından yetiştirmek istiyorum. Hem her dem yeşil yapraklıymış. Soğanlılarla bir arada güzel olabilirler diye düşünüyorum.
Bir de Digitalis'leri aynı şekilde yoğun olarak kullanmak istiyorum. Biz bu kadar mücadele ederken seralar neden bu güzel bitkileri tohumdan yetiştirip fide halinde satmazlar anlamam. Yıllardan beri her yerde hep aynı bitkiler, biz bıktık onlar yetiştirmekten bıkmadılar. Hiç mi değişiklik istemezler anlamıyorum?

Şu anda 3 türün dışında tohumdan yetiştirmeyi düşünmüyorum. Ama Zengarden de gördüğüm bir kaç çok yıllık ve kokulu saksı çiçeğinde de aklım kalmıştı. 2 de ordan olursa toplamda 5 i geçmeyeceğim.

Bunların dışında bir de sebze tohumları var tabi...

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön