View Single Post
Eski 01-08-2010, 19:52   #3
jeomeo
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Yanılmıyorsam bu bahsettiğiniz kurallar daha çok japon bonsai okullarına ait. Çeşitli ustaların çeşitli doğruları ve uygulama teknikleri var. Kimisi sadece yaprak küçültme ve budama yaparken kimisi sadece telleme yapıyor gibi... (Eğer yanlışım varsa bonsaisan veya Ali H Ali gibi bu konuda benden kat kat daha bilgili birilerinin düzeltmesi daha uygun olur). Çelebi tarzı daha çok çin sanatına ait bir tarz. Yani kural olarak çok katı ve keskin çizgilerden öte üzerinde yıllarca çalışılmış bir esere felsefi bir derinlik katmaya yönelik prensipler vardır.
Örneğin temelde ying-yang felsefesi olan bu tarzda, negatifin içerisindeki pozitif ve pozitifin içerisindeki negatif ile dengeli bir görseli olan eser ortaya konmaya çalışılır. Sakaki'nin yazısındaki boş tarafa uzanan jin ve yapraklı tarafın içerisindeki boşluk bu yüzden bir kural olarak bilinmektedir. Çıplak uzun gövde ise çoğu zaman bu dengeyi terazileyen ve ayıran etmendir.
Gövdenin ince-uzun olması ise kaba bir kuvvet ve güç göstermek yerine zarif, kibar ve dinamik bir yapıyı vurgulamak içindir.

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön