View Single Post
Eski 30-07-2010, 09:21   #13
unalsel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 147
Alıntı:
Terasınız çok güzel özellikle yere çimlendirme yapıp çiçek dikmişsiniz bunu nasıl yaptınız ...Acaba alt kata bir zararı olurmu.?

Çok beğendim anlatabilirseniz bende yapmak isterim.
Öncelikle teşekkür ederim.

Çimlendirme ile ilgili açıkcası önce iyice bir teknik olarak konuyu iredeledim aslında Teras'ı da tesis ederken genel olarak durum böyle.

Bitkilerin teras ve yapı üzerine etkisi, bitkilerin gölge güneş su istekleri ve bu kritelere göre terasta olması gereken konumun belirledim. Yüksek, orta, hafif yoğunluklu teras tiplerinden düşük yoğunluklu oldu benimki şu an.

Çim kısmı için ise özellikle yalıtımla ilgili olarak bu işte çalışımış inşaat mühendisi arkadaşlarıma danışıp internetten bilgi edindim. Sonunda, saksı tarzı bir tasarım yapmaya karar verdim. Görülen çim alanın altı ve ön duvarı tamamen emprenyeli ahşap, yerden; arkada yaklaşık 2 cm önde 1 cm havadadır bu yapı, bu suyun tahliyes için eğim sağlıyor. Ahşapın hemen üzerinde ise benim sadece bauhausta görebildiğim havuz şiltesi denen bir malzeme var, bunun kalınlığı 1 mm ve eni 4 m olanından aldım. Abimle birlikte yapmış olduğum bu emprenyeli ahşap yapının üzerine bu şilteyi serdim, kenar ve arkalarda herhangi bir kesi yapmadan şilteyi döşedim, en uçta drenaj için delikler bıraktım şiltede. Sonra içine en alta 3-4 mm kalınlığında kaba(3-5 mm) ve sonrasında ince inşaat kumu serdim. Bunun üzerine çim alan için hazırlamış olduğum toprak karışımını ekledim. Bu alan, önde 6 cm arkada 13 cm yüksekliği olan 35x300 cm boytlarında ve yaklaşık 100 litre toprak aldı. Klematisler, yayılıcı karanfil ve hanımelini dikip burada toprağı biraz tümsek yaptım. Sonra da çim tohumlarını serpip üzerine yarım cm kadar torf toprak karışımı geçtim. En sona da suladım elbette. Toprak karışımı olarak, yüzde 20 kum yüzde 10 torf kalanı ise ham toprak kullandım, bir de ölçüsüne göre çim gübresi var tabii ki. Hayvansal gübre çim alanda yonca gibi çeşitli otlar yaptığı için hayvansal gübre kullanmadım. Karışımın tümü, 6 mm'lik elekle elendi.

Sonuç olarak görsel tasarım olarak çok iyi birşey ortaya çıkamadı -çünkü peyzaj tasarmı başlı başına bir iş- ama teknik olarak çoğu kritere uymaya çalıştım diyebilirim. Yalıtım açısından da aşağı kata hem ısı hem de ekstra su yalıtımı olarak epey faydası olacağını düşünüyorum. Aslında tüm terasa uygulanan çim ve bahçe alanlarda altyapı iyi yapılırsa alt katın ısı yalıtımına epey bir faydası oluyor bu olayın.

unalsel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön