View Single Post
Eski 19-01-2007, 01:25   #44
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Yamadori [dogadan bonsai formunda agac toplama]
Bonsai olmus, saksiya alinmayi bekliyen dogadaki agaclar, cekici, heyacanli, Guzel ve seruven kokusu olan bir calisma, dag bayir dolasip bonsai avina cikmak her bonsai yapan arkadasin gonlunde yatan bir calisma. Yalniz dikkatinizi cekmek istiyorum, bircok ulkede oldugu gibi TURKIYEDE DE DOGADAN AGAC SOKMEK YASAKTIR bilmeden suclu durumuna dusmememeniz icin bunun altini cizmemiz gerekti.

Yinede insaat ve yol yapimi icin agaclarin sokulup atildigi yerlere kulaginizi ve gozunuzu dort acin bu gibi yerlerde bonsaiye uygun bircok agac sokulup atiliyor. Izin alip o sokulen agaclarin yasamlarini kurtarabilaceginiz gibi, sizlerde bonsai sahibi olabilirsiniz.

Ozel arazi sahiplerinden izin alip yamadori yapacaksaniz, sokeceginiz agaclarin ozel bir koruma altinda olup olmadigini, agaci sokmeden once ilgili makamlara danisarak ogrenmelisiniz. Yukarida yazilanlari uyguladiginiz surece Yamadori yapabilirmisiniz? Bence yapmamalisiniz, yasal engelleri gerekli izinlerle ortadan kaldirsaniz bile, dogadan agac sokumunun tum teknik ve zamanlama bilgilerini ogrenmeden agac sokmemelisiniz, cunku bilgisizce sokulen bir agacin yasama sansi yok gibidir.

Kafaniz, gozunuz, eliniz, bonsaiye doyana ve yamadori icin gerekli ortamalari bulana kadar bonsai yapacaginiz agaclari fidancilardan almanizi oneririm.
Bonsaili gunleriniz bol olsun.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön