View Single Post
Eski 24-07-2010, 08:08   #1
Penelophe
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Kuşadası’nda 500 Yıllık Anıt Ağaç Bulundu

Kuşadası’nda yaklaşık 500 yaşında olduğu tahmin edilen, anıt nitelikli bir menengiç ağacı bulundu.

Kuşadası’nda yaklaşık 500 yaşında olduğu tahmin edilen, anıt nitelikli bir menengiç ağacı bulundu.

Bölgede ağaç türlerini araştırarak anıt statüsünde değerlendirilip koruma altına alınması ve tanıtılması için ilgili kurumlara başvuran Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD), yaptığı son araştırmalarda gövde çevresi 5,80 metre ve yüksekliği 12 metre olan dev bir menengiç keşfetti. Anıt ağacın 500 yaşının üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Menengiç ağaçlarının en fazla 9 metreye kadar zor büyüdüğü bilinen menengiç ağaçlarından yaşlı bir tanesini Adaköy'de tespit ettiklerini açıklayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yöre sakinlerinin çınar sandığı ağacın menengiç olduğunu söyledi. Menengiç ağaçlarının bölgede çok az kalan en yaşlı örneğini bulduklarını vurgulayan Sürücü, “Yolun altında kalan ve site yapılırken çıkan topraklarla gövdesi 2 metre gömülen ağacın, yoğun yapılaşmalar arasında yaşabilmesi mucize olmuş. Anıt ağaç statüsüne alınarak korunması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanlığı’na ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne başvurduk” dedi.

MENENGİÇ (PİSTACİA TEREBİNTHUS)

Menengiç ağaçları, 6 ile 9 metreye kadar boylanır. Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar, 5 ile 11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir. Kırmızımsı mor renkli çiçekleri, mart ve nisan aylarında açar. Mürekkep meyve küçük ve küre biçiminde olup olgunlaşınca yeşil ve maviye dönüşür. Tohumlar eylül ekim aylarında olgunlaşır. Menengiç, yörelere göre çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım gibi isimlerle de bilinir. Bitki olarak fıstık ağacına benzerlik gösterir. Türkiye'deki arkeolojik bulgular, menengiçin meyvelerinin eski çağlardan beri gıda olarak kullanıldığını göstermiştir.

Kaynak

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön