View Single Post
Eski 23-07-2010, 23:39   #38
Kedi Tırnağı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
1-2 yıl önce Şişli' de otobüsün içindeyken Mezarlığa bakarken, yeşil renkli bir papağan görmüştüm ağaçta. Evden kaçmış herhalde diye düşünürken ağaçlarda başka papağanları da görünce epey şaşırmıştım. O an benim de aklıma iklim değişikliği nedeniyle türlerin yayılım alanlarının değişmesi gelmişti. Kaçakçıların salıvermesi vs. hikayeler doğruysa da( ki egzotik hayvan kaçakçılığı maalesef çok acı bir olgu) eğer iklim şartları bu hayvanların doğal yayılım alanlarıyla benzeşmiş olmasa hayatta kalamazlardı. Heleki üremeye devam ediyor oluşları bunun en büyük göstergelerinden biri.

Yeryüzünde bir çok kuş türü zaten binlerce kilometrelik mevsimsel göçler yapıyorlar. Fakat bu türleri yeni gördüğümüze göre demekki iklimsel değişim çok hızlanmış durumda. Kızıldeniz veya Hint Okyanusu' ndaki birçok tropik deniz canlısının Akdeniz' in kalıcı türleri haline gelmesi de artık çok olağan bir bilgi. İklim değişikliği ile birlikte daha bir çok türün ülkemize gelmesine şaşırmamalıyız. Türkiye' de sıcaklık değerlerinin yükselmesi nedeniyle daha ılıman ve soğuk iklimi tercih eden bir çok tür de kuzeye göç edeceklerdir.

Küresel iklim değişikliklerine bağlı biyolojik göçlerle ilgili en büyük felaket senbaryosu ise şu: Bir çok böcek türü sıcaklıkların artmasıyla birlikte tropik ülkelerden daha kuzeydeki ülkelere yayılacak. Bunların içinde sıtma vs. hastalık taşıyıcısı böcekler de olacak tabiiki. Gelecekte, sağlıkla ilgili yaşanabilecek en ciddi etmenlerden birisi bu olacaktır deniliyor.
Bu böcek türlerinin ormanları ve tarım alanlarını istilası da başka bir konu.

Özetle, küresel iklim değişikliğini umursamayan ve bunu yaratan sebepleri ortadan kaldırmak bir yana daha da artması için çaba harcayanların bu açıdan da düşünmelerinde fayda var.

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön