View Single Post
Eski 18-01-2007, 14:15   #38
bonsaireef
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Sökülecek ağacın boyutuna göre en az 30 cm çevresinden kazılmalı. Benim ağaç büyük olduğu için ben 40-45 cm çevresini kazmaya başladım. Yüzeyel bir kazı yapmadım bayağı derine indim. Söktüğüm mekan deniz kenarında olduğu için toprakta kumdu ve bu işimi çok kolaylaştırdı.
DSCI0005.JPG

Görüldüğü gibi çevresi tamamen kazılmış durumda. Kazık köklü bir ağaç olsaydı en son olarak kazık kökünün kesilmesi gerekecekti. Ondan sonra toprağı ile birlikte köklerini ellemeden yeni yerine dikilmeli ve bir miktar eski toprağı ile yeni toprak karıştırılıp saksıda kalan boşluk bu şekilde doldurulmalıydı. Çoğu ağaç için kendi toprağından kullanmak çok önemli.Başlangıçta kök azalmasına karşılık bir miktar budamadan sonra ağaç sadece uyanana kadar serin bir yere konmalı. Bu aşamadan sonra en az bir yıl ağaç üzerinde hiçbir telleme ve budama işlemi yapılmamalı.

Söktüğüm nar ağacının yaprak döken bir meyve ağacı olmasından ve meyve ağaçlarının uygun mevsimde topraksız çok az kökle satılmasından aldığım cesaretle bulunduğu yerde köklerindeki bütün toprağı yıkadım. Zaten çok fazla toprak kütlesi vardı ve o şekilde kaldırmak mümkün değildi.
DSCI0009.JPG
Köklerini açığa çıkardıktan sonra ince kılcal olanlara dokunmadım. Kalın köklerin hepsini kestim. Dibinde 50 ye yakın küçük narcık vardı. Onları da kökleri ile birlikte ayırdım ve ayrı bir saksıya diktim. İlerde tutarlarsa güzel bir orman yapılır.
Dediğim gibi bu toprağı yıkama işlemi çoğu ağaçta uygulanmaz. Örnek olarak söktüğüm zeytinlerde mümkün olduğunca toprağını korumaya çalıştım. Bu konu en çok reçinelilerde önemli. Reçineliler mutlaka köklerine en az zarar verilerek toprağı ile birlikte alınmalı ve yeni toprak karışımına eski topraktan ilave edilmeli. Yeni toprağa aşamalı olarak alıştırılmalı. Yeni sökülmüş ağaç mümkün olan en geniş saksıya dikilmeli ve 2-3 sene bir daha kökleri ile oynanmamalı. Şekillendirme çalışmaları için ise en az 1 yıl beklenmeli.

Tek başına kaldıramadığım bana göre (yani bonsaici birine göre) devasa saksısı ile birlikte yeni prebonsai narım:
son.jpg
(Kusura bakmayın makine iyi değildi ve çekim tekniğimde yanlıştı. Üst tarafında çok ışık varken alt tarafı karanlık çıktı. O nedenle alt tarafını ayrı olarak ışıklandırdım ve sonra birleştirdim.)
Kesim yerinde bir kovuk yapacağım. Alt tarafında doğal olarak kovuklar var. Dediğim gibi kovukları bonsaide çok seviyorum. Yaşlı bir hava veriyor bence.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön