View Single Post
Eski 18-01-2007, 15:15   #37
bonsaireef
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Şu ana kadar olan ağaçlarımın çoğu doğal ortamından alınmıştır. 30 dan fazla zeytin söktüm ve bunları söktüğüm yer orman arazisi değildi. Bu günlerde söktüğüm yere dozer girdi ve ıslah çalışmaları yapıyor. Yani ben o zeytinlerin hayatını kurtardım.

Şimdi size doğal ortamından söktüğüm bir narı nasıl söktüğümü anlatacağım.

Ağacı sökmeden önce saksısını ve toprağını ayarladım. Söktükten sonra toprak ve saksı ayarlamaya çalışmak zaman kaybettirir ve ağacın kökleri zarar görebilir.
Nar ağacı iki koldan oluşuyordu. Ben bir tanesini kestim. Oraya kuru dal görünümü verdim ama sonra çok kalın olduğu için beğenmedim ve ilerde orayı kovuk yapmak için dibinden kestim. Bonsaide kovuğu çok seviyorum. Ağacın boyu çok uzun olduğu için ön yüz olarak karar verdiğim taraftan görünmeyecek şekilde narın boyunu kısalttım. Büyük bir bonsai yapmayı düşünüyorum. Gövde çapı en kalın yerinde 18 cm. Boyu şu an 65 cm. Boyunu 75-80 cm gibi düşünüyorum.

Sökme işlemi için zamanlama çok önemli. Sökme işlemi ağacın uyku döneminde yapılmalı. Tercihen ağaçlar yeni filiz vermeye başlamadan 15 gün önce olmalı. Çünkü ağaçlar filiz vermeye başlamadan önce kök hareketi başlıyor. Buralar sıcak olduğu için bu mevsim burası (Mersin)için çok uygun. Ağaçlar ancak uykuya geçti ve uyku süresi de çok uzun sürmeyecek.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön