View Single Post
Eski 20-07-2010, 19:48   #6
cem kaptan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-05-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 200
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi enigma_6643 Mesajı Göster
Bu kadar eleştiriden sonra söz fotoğraf çekmem artık.
Fotoğraf çekmek, makinenin deklanşörüne basmak değildir. Belgelemek istediğimiz anı yakalayıp, sonsuza dek yaşatmaktır, fotoğraf… Fotoğraf çekerken, bazı kurallara uymayı, o ana estetik katmayı, duygu ve düşüncelerimizi yansıtmayı, genellikle, aklımıza bile getirmeyiz. Herkes fotoğraf çekebilir. Fakat her fotoğraf çekene de fotoğrafçı diyemeyiz. Elinde fotoğraf makinesi olan ve fotoğraf çeken insanları; meraklı, istekli, amatör, fotoğraf çektiğini sanan, fotoğraf çeken, fotoğrafçı, fotoğraf ustası ve fotoğraf sanatçısı olarak gözlemlemek gerekir.

Bir fotoğrafın oldukça net olması, canlı, parlak renkler taşıması onun iyi fotoğraf olduğunu göstermez. Dolayısıyla, her fotoğraf iyi fotoğraf değildir. İşin özeti ruhu olmayan bir fotoğraf, fotoğraf değildir, çeken de fotoğrafçı değildir. Çektiğim on binlerce kareden en iyi tahminle elli fotoğraf çıkar. Buradan benim de fotoğrafçı olmadığım savı çıkarılır ki, ben de zaten kendimi amatör olarak tanımlıyorum.

Bir fotoğrafa baktığımda, kurallara dikkat etmeliydi, daha iyisini çekebilirdi, fotoğrafın şu yanlışları-bu doğruları var dediğimde; olumlu ya da olumsuz beğeni duygularımı, öğrendiğim fotoğrafçılık bilgilerine dayandırarak yaşarım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi enigma_6643 Mesajı Göster
Tabi ki eleştiriler faydalıdır ama benim fotoğraf çekmekte ki temel fikrim farklı galiba. Gördüğümü görmek istediğimi özgün bir şekilde dondurmak.
Yukarıda fotoğraflarınızı okurken, fotoğrafların üzerinde yazılanları, yüksek sesle dile getirmeye çalıştım. Yani yazdıklarınızı ben seslendirdim. Eleştirilerim içinde beğendikleriniz de beğenmedikleriniz de size ait... Dedim ya; ben sadece sizin yazdıklarınızı seslendirdim…

Sizlere, fotoğrafçı ya da fotoğraf sanatçısı (daha ben olamamışken) olun demiyor, sadece, basit birkaç kuraldan söz ediyorum. Öğrenip öğrenmemek, bunları fotoğraflarınızda uygulamak sizin elinizde…

Selamlar,


Düzenleyen cem kaptan : 28-07-2010 saat 17:16 Neden: kelime hatası
cem kaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön