View Single Post
Eski 21-07-2010, 14:27   #35
balbay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
1994 yılı Mayıs ayın da ki o zaman askerliğimi İzmir de deniz teğmen olarak yapıyordum, askeri tersane yakınların da bir gemide çok miktar da kaçak canlı hayvan olduğu ihbarı yapılmıştı.

İhbarı değerlendiren sahil güvenlik birimlerinin operasyona başladıklarını gören gemi personeli bir kısım hayvanı gemiden uzaklaştırmaya çalışmışlar, kanatlı olanlar, uçabilecek , yüzebilecek olanlar kurtulmuş, bazı hayvanlar ise malesef telef olmuştu.

Ele geçirilen çok değerli türlerin de bulunduğu bu gemiden o zaman ki soruşturmalar dan anlaşıldığı kadarıyla bu konuya bahis olabilecek şekilde 10.000 den fazla küçük kanatlının salıverildiğini hatırlıyorum.

Büyük miktar da yeşil papağan içeren bu sürü bir süre Bayraklı Bakım Onarım İstihkam Bölüğü ile Ege Deniz Komutanlığı nın yaklaşık 1000 hektarlık kısmi ormanlık alanın da barınmaya çalıştılar.

Daha sonra bir kısım kuşun bölgeden ayrılarak kuş cennetine, Sasalı tarafına gittiğini, Foça tarafların da görüldüğünü de hatırlıyorum.

2001 yılın da eski birliğimi ve Uzunada Askeri Komutanlığını ziyaret ettiğim de yine yeşil papağan ve bazı muhabbet kuşu ve benzeri hayvanların çoğalarak koloni oluşturduklarına şahit oldum.

Sanırım bir kısım canlı ele geçen hayvanlar da değişik hayvanat bahçelerine gönderilmiş, bazıları da uluslar arası gözlemcilere teslim edilmişti.

Gerçekten büyük çaplı bir hayvan kaçakçılığıydı. Kanaatimce o popülasyon o zamandan kalmadır diye düşünüyorum.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön