View Single Post
Eski 19-07-2010, 22:32   #13
katsu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-01-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 214
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Sn. derin,

Videoda anlatılan bizim şu anda uyguladığımız akan su kültüründen başka bir şey değil. Sn. Katsu' nun bahsettiği gibi videoda görünen sistemin minyatürünü ben balkonda yaptım ve iki sene üst üste Red Robin domates üretiminde kullandım. Besin aynı topraksız tarımda kullandığımız besin eriyiği. Domates verimi ve yetiştirme gayet güzel oluyor. Hiç bir eksiği yok. Benim gözlemlerim şöyle.

1- Domates ağacı için kullanılan domates tohumunun (daha doğrusu domates cinsi) seçimi.
2- Depo içinden sisteme verilen ve geri dönen sıvı besinin pH ve EC değerlerinin bilgisayar ve otomasyonla sıkı denetimi.
3- Depo hacminin yeterince büyük olması. (Sıvı besinin kökler tarafından hızlı emilimi sonucu besinin karakteristik yapısı çok çabuk değişiyor.(Ec ve pH)
4- Eksilen besin elementlerinin bir otomasyon programı ile sabit halde tutulması veya fidenin evrelerine (Kök-Çiçek-Meyve) besin takviyelerinin düzenli yapılmasıda verimliliğin en büyük ilacı.

Birinci yıl ilk merakla aşağı yukarı her gün pH ve EC kontrolü yaptığım için gelişim çok güzel olmuştu. Fakat sistemi kendi haline bırakıp tatile gidince beklediğim verimi tam alamamıştım. Depo büyük olursa amatör ortamlarda bile sistem kendini bir aya kadar koruyor ve döndüğünüzde kaldığınız yerden devam ediyorsunuz. Bende tatil dönüşü alt depoda sıvı besin tükenmiş pompa boşta çalışıyordu. Üst tavada kalan su bile fidelerin bir buçuk ay yaşamasını sağlamış ama yaprakların bazıları sararmıştı. Fideleri tedavi ettikten sonra alt depoya besin doldurarak tekrar devam etmiştim. Ağaç üretemedim ama bayağı Red Robin toplamıştım. Bence üzerinde çalışılması gereken bir konu.

Tahmin ediyorum şu ana Dizayn Grubun milyon dolarlara sattığı sistemde bunun aynısı zaten. Olayın uhrevi bir boyutu yoktur, tamamen bilimsel bir çalışma. Video biraz ayışığı altında çekilerek sinema sanatı yapılmış o kadar. Bu teknoloji için emek sarfeden bilim adamlarını da, bu teknolojiyi Türkiye ekonomisine kazandıran Dizayn Grubu da yürekten kutluyorum. Birazda yaygınlaşa bilmesi için ucuz tutabilseler daha da sevineceğim. Hiç değilse ucuza domates yeriz ya da daha çok ihracat gelirimiz olur.
Sayın sarıcan cevabınız için teşekkür ederim. Amatör ruh ile pratiğe dökmek isteyenler için yeterli bir cevap oldu. Misal: ben

katsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön