View Single Post
Eski 18-07-2010, 11:44   #16
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Toprak içinde kompost'un faydaları.

Arkadaşlar bu mesajımda anlatacaklarım bahçesi olan arkadaşlarıma çok yönlü bir kompost oluşumunun faydalarını açıklamak istiyorum, bu kompost çalışmamın bahçelerde toprakları rotasyona tabi tutarak bitki yetiştirme parselleri üzerinde 50cm.genişliğinde,50cm. derinliğinde, boyu konusunda kendi bahçelerinin ölçülerine uygun boyutlarda toprakta açaçakları çukurları, bahçeden çıkan otlar ve diğer atıkları veya mutfaktan çıkan atıkları kompost oluşumu için ilk bahardan kış başlayana kadar bu çukurlara doldurup üstünü tekrar toprakla kapatarak süreci başlatabilirler.

Çukura doldurulan atıkların hacimlerinin ufaltılması için bol su ile nemledirerek, çukurumuzun içinde boşluk kalmıyacak sıkışmanın sağlanmasıyla çukurumuzda daha fazla atık biriktirebiliriz.

Çukurumuzdaki atıklar toprak içi canlılar ve solucanlar tarafından işlenerek çok değerli bir bitki yetiştirme toprağına dönüşecektir, bahar gelince sebzelerimizi yetiştireceğimiz toprak hazırlığı telaşı yaşamıyarak bitki ve sebze fidelerimizi buralara dikim yapabiliriz.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön