View Single Post
Eski 14-07-2010, 07:35   #2
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
http://annemmutfakta.tv/video/hulya-...mak/index.html

Türk kültürünün geleneksel yiyeceği olan yoğurt eskiden bu yana evlerde hazırlanarak günümüz nesillerine kadar yaşatılabilmiştir. Annelerimizin taze sağılmış olan sütü kaynattıktan sonra önceden hazırlamış oldukları yoğurttan bir kaşık içine karıştırarak mayalayıp hazırladıkları yoğurt içindeki prebiotiklerin zenginliği açısından sağlığa çok faydalıdır.

Ancak ne yazık ki kaynakları yurdumuzdaki kadar zengin olmayan kimi ülkeler özellikle savaşlarda askerleri için üretmiş oldukları süt tozunu, özellikle ikinci dünya savaşından sonra ellerinde kalan süt tozu fazlasını dünyaya ihraç ederek yoğurdun şu anki yozlaşmış haline gelmesinin de önünü açmıştır.

İşte o dönemde özellikle süt tozunun ülkemize girişi engellenmeli ve süt tozundan kutu sütü üretilmesine izin verilmemeli idi. Tarımla ve çiftçilik ile uğraşan insanımız şu anda köylerde dahi uzun süre dayandığı için marketlerden aldıkları hazır yoğurtları tercih etmektedir.

Ne yazık ki!!! Bir de bunlara , sözde profesör veya uzman olmuş kimi gıda uzmanlarının veya sanatcıların oynadıkları reklamlarda ,basındaki market sütleri ve yoğurtlarını hatta margarinleri övmesi eklenince, eğitimli olsun eğitimsiz olsun,iyi niyeti halk ve sözde bu yalanlara inanabilmekte ve tüketmeğe devam etmektedir.

Diğer bir yanda bir kaç ay önce yoğurt ile ilgili yasa değiştirilmiş ve yoğurdun olması gereken yoğunluk seviyesi serbest bırakılmıştır. Yani artık prebiotiklerinden arındırılmış sulu yoğurt satılacak olsa da yasal olarak bunun karşısında bir engel kalmamıştır. Sözde Avrupa uyum yasaları gereği diye bizim olan yoğurdun kıvamını bozmuş olduk.

Peki buna hataya nasıl engel olabiliriz? ****** marketlerde süt tozu katılarak yapılan sözde “annelerin tercihi” olduğu söylenen yoğurtları almayarak, yoğurdu eskiden olduğu gibi evimizde hazırlayarak ve toplumu, komşumuzu, arkadaşımızı bilinçlendirerek karşı çıkabiliriz..

Atalarımız hep göçer yaşamış hem de yerleşik düzene geçmişti. Yörük kültürünü hala devam ettiren Türk ninelerimizden dinlediğim ,Başöğretmen dedemin ananeme anlattığı, ananeminde bizimle paylaştığı bilgiler doğrultusunda yoğurt mayalama yöntemini nihayet sitemizde uyguladık.

Kültürümüze hizmet etmek adına çalışmaya başlamadan önce oldukça heyecanlı idik. Ninenin ve ananemin anlattıkları bire bire gerçekleşince çok mutlu olduk.

Videoda izlendiği gibi, öncelikle karıncaların yumurtalarının bulunması gerekiyor. Yumurtala larvaların içindeki bazı asidik maddeler süt içinde fermante olarak yoğurt mayasının oluşmasını sağlıyor. 3 gün sonra oluşan maya artık yoğurt mayalamaya hazır hale geliyor. 15 yumurta ile 1 kiloluk süt mayalanıyor. Daha sonra hazırlanan bu yoğurt 30 ayrı haneye dağıtılarak paylaşılabiliyor.

Lezzeti unutmuş olduğumuz yoğurt tadında ve dayanma süresi market yoğurtlarından çok daha uzun. Ve 4 aydır aynı maya ile yoğurt hazırlıyor olsam da maya hala ekşimedi, Kendine has lezzetini koruyor.

Sağlığınız için lütfen gıdalarınızı mümkün olduğunca kendiniz hazırlayın. Ve özellikle gıda yolu ile üzerimizde oynanan sağlık terörüne karşı bilinçlenin. Tüm sevdikleriniz için doğal beslenmeye özen gösterin.

http://annemmutfakta.tv/video/hulya-...mak/index.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön