View Single Post
Eski 13-07-2010, 07:39   #15
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Mutfak atıklarından sıvı gübre elde edilmesi.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi m-elike Mesajı Göster
merhaba , bahçede okulun çöpe attığı 30 ltlik plastik deterjan bidonlarım var. üstte 10 cm çapında kapaklı ağzı var. altında küçük plastik bir musluğu var. mutfaktaki atıkları bunun içine talaşla beraber doldurmayı düşündüm. ağzı çok küçük boşaltmam biraz sorun yaratacak gibi, ayrıca musluğuda sürekli tıkanabilir ama ben denemek istiyorum .Başarırsam aynı kapları evimede götürüp çöplerimi ziyan etmemiş olurum. sormak istediğim bu şerbeti bitkilere nasıl ve ne zaman verebilirim, kompostun oluşması ne kadar sürer? cevap için teşekkürler
Sayın m-elike, sizi önce bu çevreci düşüncenizden ötürü kutlarım, sizin bu düşüncenizden yola çıkarak bu düşünce geliştirilerek pratikte sıvı gübrenin oluşum aşamalarından bahsedeyim genelde bitkisel atıklar organik mataryel olarak mikro organizmaların besin ve enerji kaynağı durumda olduklarından, bitkisel atıklar birleşik minerallerden oluştuklarından mikro organizmalar faaliyetleri sonucu bunları asıl minerallerine dönüştürürler.

Bizim burada fermantasyon esasını kullanmamızın nedeni bu minerilizasyon işleminde etkin faydalı organızmalara bu işi yaptırmak zorunluluğumuz var bu işlemde atıklarımızın bulunduğu ortama hava girmesini önlememiz gerekmekte, Atıklarımızı ufaltarak kabımıza dolduruyoruz, işlem başlamış oluyor musluğumuzun altına koyacağımız kaba işlem gören atıklardan erik halinde sıvı gübremizi alarak klorsuz suyla seyrelterek akabinde kullanabiliyoruz.

İşlemimiz kendi halinde yavaş işleyebilir, işlemimizi hızlandımak bizim elimizde, ekşimiş yoğurt suyunu veya hamur mayasını pekmezle aktif ederek atıklarımıza ilave edersek işlemimizin oluşum süreci hızlanacaktır, nasıl ki mayalı hamur hazırlarken mayayı daha önce ayrı bir kapta kabarmasını sağlıyarak aktif ediyorsak ayni işlemi burada da dediğimiz malzemeleri kullanarak yapabiliriz.

Bu şekilde atıklarımız daha hızlı ve özlü bir şekilde mineralize olacaklar ve enzim içeriği kazanacaktır, işlemi piyasalarda değişik marka altında satışı yapılan birçok mikro orgaiznmanın bir arada bulunduğu mikro biyal gübre ilavesi ilede bu işlemi aktif edersek elde edeceğimiz sıvı gübremiz mikro biyel enzim içeriğine sahip olacaktır.

Bu konuda ayrıntı isterseniz uygulamalarınızı paylaşarak size daha faydalı sunumlar da bulunabilirim sevgiler saygılar.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön