Konu: Yılan
View Single Post
Eski 13-07-2010, 04:04   #194
fikirci
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 95
Yılana karşı tedbirler.

Yumurta konusunu gözden kaçırmışım.

Bir yıla yakın süre kırsal alanda eski bir toprak evde yaşamıştım. Sadece bir kez eve yılan girdi oda köpek yokken. Köpegin ve kedinin cinsi tabi ki çok önemli. Karakteri de. Yılana karşı özellikle avustralya terieri denen türü öneriyorlar. Evinizi kucuk cins her hayvana karşı olaganustu dikkatle koruyorlar ve çok çevikler. Büyük köpeklerde aynı özen ve dikkat yok. Ama benim papillon melezi de çok iyi iş göruyordu.
Ülkemizde Çok bulunan Akbaş larında iyi bir sosyalleştirmeye tabi tutulursa çiftliklerde Kangal a göre bir kaç kat daha hassas bekçi olduğunu biliyoruz. Kangallar malum evbekçiliğini sevmiyorlar. Ancak Akbaşlar bazan çiftliğin üstünden uçan şahinlere karşı bile bekçilik yapıyorlar. Ben beslemedim ancak aşırı havlama eğilimleri hariç Amerikalıların en sevdiği çiftlik bekçisi olarak biliniyorlar. Unutmayın kasaba içi bahçeli bir evden çok gerçek bir çiftlik evi istiyor Akbaşlar.

Kedilere gelince; Eğer evinizde bir ankara kediniz veya iran'ınız varsa onu siz korumak zorunda kalırsınız. Ancak avcılık özelliği yüksek bir tür bulundurmakta fayda var. Özellikle Vanlar hiç fena degil. Uzu tuylu norveç orman kedileri de öyle. Ama yıllar önce evin en pısırık tekir kedisinin ilk fare yakalayan kedim olması benim en önemli tecrübemdir. Hangi kedi ne yapar önceden bilemezsiniz.

Hayvanların hangi özellikleriyle tanındıgını bilmek lazım. Eğer evinizde keme - dev lagım fareleri - sorunu varsa alacagınız agresif bir beyaz terier veya en iyisi fransız buldoğudur. Bu türler zaten neredeyse sırf bu amaçla üretilmiştir.

Delimus'un dediği gibi basit fiziksel çabalar çok işe yarıyor.

Tuvalet ve banyo giderlerinin iyi yapılması önemlidir. Eski tip giderlerden hayvanlar geçerler. Çatının temiz ve kusursuz olmasına, eve uzanan agaç dallarına kadar bir dizi basit önlem alınır. Camlarda kapılarda iyi yerleştirilmiş sineklikler zaten zorunluluk.
Genelde arazide yılan bulunması çiftçilikle uğraşanların faydasına. Fareleren sizi koruyorlar demektir.
Ancak sayıları yüksekse ve mekanlarınızı sizle beraber kullanıyolarsa bu istenmeyen bir durum.
Taş duvarları sıvayın, delik gedik çatlak vs bırakmayın. Evin çevresindeki toprağı tesviye edin ve sıkıştırın. Tam kapanmayan kapılar dagınık ve kapısı penceresi iyi çalısmayan çalısma alanları işlikler iyi birer yuvadır. Düzenli olun. Bu sizi akreplerden ve çıyanlardan da koruyacaktır.
Eski lağım çukurlarınızı kapatırken tam olarak doldurun. Pis su ve lagım giderlerinizi açıkta patlak kırık tutmayın tamir ettirin.
Siz amatörce yapamazsınız ancak hala sorununuz devam ediyorsa yılan ve büyük böceklere karşı çok etkili ilaçlar var. Profesyonel yardım alın ve son çare evinizi ilaçlatın.

Çiftlik hayvanlarınızdaki zehirli hayvan sokmalarına dikkatli olun. Yılanlarca en çok sokulan hayvanlar onlara karşı en hassas ve agresif tepki verenlerdir. Çiftlik hayatında en çok köpek ve atlar sokulur. Koyunlar ise kötü yün kokulu yumaklar olarak yılanların sevmediği bir hayvan grubudur.


Düzenleyen fikirci : 13-07-2010 saat 04:30 Neden: ek.
fikirci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön