View Single Post
Eski 12-07-2010, 22:41   #9
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
BALLI KARİDES (Çin usulü karides)

Seçeceğiniz karides normal büyüklükte olmalı Jumbo karidesler güzel olmuyor.
Temizlenen karidesler çok azaldığı için ben genelde 2kg. alıyorum.

Bol suda yıkanmış karidesleri çiğ halde temizleyeceksiniz.
Çiğ durumda temizlemesi biraz el alıyor ama yapacak başka bir şey yok. Temizleme sırasında dikkat edilecek husus; karidesin kuyruğu ve son eklemi kabuklu kalacak (buradan tutarak yediğimiz için) diğer bölümleri iyice temizlenecek.

2 kg. karides için 5 adet iri beyaz (sulu) soğan, piyazlık doğranacak.
5-6 diş sarımsak, ince ince kıyılacak.
Tencereye yarım çay bardağı veya biraz daha az sıvı koyarak, piyazlık soğanlar ve sarımsaklar kavrulacak. Pişsin ama iyice ölmesin. (Tuz yok)

İçine biraz kırmızı pul biber ve karabiber ilave edin.

Soyulmuş karidesleri ilave edin, bir iki çevirin. Sonra 1.5 limonun suyunu, 4 çorba kaşığı soya sosu, 3 çorba kaşığı da süzme bal ilave edin.
Yine bir iki çevirdikten sonra tencerenin kapağını kapatarak, karidesler beyazlaşana dek, yani 10-15 dakika pişirin.

İndirmenize yakın, irice doğranmış bol maydanozu da ilave ederek hemen ateşi söndürün.

Afiyet olsun.

(Tabağınıza aldığınız karidesleri, kuyruk kısmından tutarak eme eme yemek en doğrusu, sosunu çatalınızla da yiyebilirsiniz veya ekmeğinizi bandırarak da. Ama karideslerin kuyrukları olduğundan buradan tutarak yemek gerekir)

Çiğ karides.
Siyah çizginin üst kısmı yemizlenecek.
Temizlenmiş, kuyruğu ve son eklemi kalan karides.

Name:  P7120101 (600 x 450).jpg
Views: 5499
Size:  44.1 KB

Name:  P7120104 (600 x 450).jpg
Views: 2504
Size:  39.2 KB

Name:  P7120106 (600 x 450).jpg
Views: 1913
Size:  32.0 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön