View Single Post
Eski 09-07-2010, 16:21   #23
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feyyazk Mesajı Göster
Merhaba,
Balkonumda yetiştirdiğim biberlerimde şekilde sağda yuvarlak içine aldığım gibi lekeler oluştu. Bunun sebebi nedir acaba ? Ayrıca sol tarafta tomurcuğun döküldüğünü görüyorsunuz. Bu normal midir ? Yoksa bir zayıflığa mı bağlıdır ?
Şimdiden teşekkürler, saygılar.
Sn. feyyazk,
mahsül üzerindeki böylesi lekelenmeler (bozulmalar) ve beraberinde tomurcuk_ meyve_ dökülmesi vitamin (ca olabilir) eksikliğinden olur.

Biber yapraklarındaki deformasyon da vitamin eksikliğinden olabiliyor.

Bazı domates çeşitlerinde yaprak kıvrılması/deformasyon o çeşidin özelliğidir. Hastalık belirtisi değildir. Biber de böyle çeşit var mı bilmiyorum. Böyle durumlarda başka bulgulara_meyve üzerinde_ bakılmalıdır.

Bu saksıda sebze /meyve yetiştirme işi bana çok karışık geliyor. Eğer saksı toprağını iyi ayarlayamıyorsan bu birçok hastalığın sebebi olabiliyor.

Biber sogunluk ya da nematot hastalığına _ köklerinde tomurcuklar/urlar_ çok yakalanıyor.
Saksı suyu da _ bitkinin ihtiyacı_ iyi ayarlanmalıdır.

Hem domates hem biber karığın 20 cm. kadar sırtına dikilir. Kök direk suya temas etmez. Bu birçok kök hastalığına davetiyedir.

Saksı yetiştiriçiliğinde buna riayet edilmez.

Ayrıca,
Sn. verdoque' nın _verdiği resimde de görülüyor_ domates ile biber ya da patlıcan aynı yere/ karığa dikilmez. Ayrı ayrı karıklara dikilir.

Çünkü su rejimleri_istek_ farklıdır.

Yükseltilmiş yastıklarda da bir arada dikilmemeli.

Yükseltilmiş yastıklarda domates/meyvesi suya temas etmemeli. Zaten onun için askıya alınıyor.

Fidelerin_sebzelerin_ diplerine toz kükürt atılıp, karışırılmalı. Bu bazı zararlı böçeklerden korur. Hatta _hazır satılan_ bordo bulamacı eritilip dökülmesi, bazı kök hastalıkları için.iyidir.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön