View Single Post
Eski 05-07-2010, 14:43   #357
Süleyman Koçak
Ağaç Dostu
 
Süleyman Koçak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2008
Şehir: ISPARTA / Yozgat
Mesajlar: 178
Yaprak Rengi

Merhaba arkadaşlar;
Forumda birkaç kez (Mine Pakkaner dahil) sormuş olmakla birlikte istediğim kısa ve öz cevabı alamadığım şu soruyu, buradan bir kez daha sormak istiyorum:
Alaca benjaminlerin yapraklarının kenarlarındaki beyazlığı artıran veya azaltan sebep nedir? Ne yaparsak beyazı çok yeşili az renkli yaprakları olan benjaminlerimiz olur?
Yaklaşık 3 yıldır baktığım alaca benjaminim -inat edercesine- kenarları tam beyaz yaprak çıkarmıyor. Acaba yanlış mı besliyorum. Sayın Mine Pakkaner fazla azotlu besin vermek yaprak rengini etkiler demişti. Ö dönem bitkilerime güvercin gübresi vermiştim. Sebebi budur diye düşündüm ama sonradan toprağını iki kez değiştirdiğim halde çıkan yaprakların büyük bir çoğunluğu ortası koyu yeşil kenarları açık yeşil renkte oluyor.
Aşağıda Mine Hanımın cevabını alıntıladım:
''...Beyaz alacalılık bitkinin o bölgesindeki pigment üretiminin eksikliğinden kaynaklanır. Turuncu, sarı alacalılık ise yeşil klorofil maddesinin az üretimi sonucu diğer sarıdaki ksantofil, turuncudaki karoten maddelerinin baskınlığından kaynaklanır, Kırmızı, mor, pembe ise antosiyanin sonucu oluşur.

Aşırı azotlu gübreleme bitkinin rengini yeşile döndürebilir. Işık yoğunluğu da etki eder. Karanlık ortamlarda alacalılık kaybolmaya başlar, bitki buna tahammül edemez çünkü fotosentez için az klorofil mevcuttur. Aşırı ışık ise ayrı bir sorun olabilir çünkü yaprağın renk durumunu koruyacak olan pigmentasyon bozulur.

Alacalı bitkilerde karşılaşılabilen en önemli sorun bazı alacalılıkların stabil olmamasıdır. Bu durumda bitki albino veya düz koyu yeşil sürgünler verebilir. Bunların kesilerek uzaklaştırılması gerek.

Ancak sizin sorununuz bu değil. Bu yüzden siz sakın dal kesmeyiniz. Bitkilerinizin ışık yoğunluklarını değiştirip fosfor ve potasyumlu besinler veriniz...''
Konuyla ilgili tecrübesi veya bilgisi olan paylaşırsa sevinirim..


Düzenleyen Süleyman Koçak : 05-07-2010 saat 14:57 Neden: ek
Süleyman Koçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön