View Single Post
Eski 15-01-2007, 23:00   #22
turunç
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana Mesajı Göster
Çam budama makalesinde değinildiği üzere bu geçecek zaman içerisinde enerji üstte ve yan taraflarda olursa ve ona göre büyürse alt dalları kaybetme riski doğar diye düşünüyorum...Sedirin %30-%40 ını boydan budasak olmaz mı?
Çamların diğer ağaç fidanı türlerinde olduğu gibi gelişmelerinin beklenmesine gerek olmadan budanabileceğini düşünmekteyim...
Tabi bir ziraat mühendisi böyle diyorsa onu da dinlemeliyiz diye düşünüyorum...ya ben çok düşündüm değil mi?


şu linkte de ev girişi için büyük çam bonsai resimleri var,bakmanızı öneririm...

http://www.swiss-bonsai.ch/site_107/...d=12&Itemid=27

Bu soruna cevap vermemişim. Galiba arada kaynamış. Budasan olur tabii. Ama benim düşündüğüm, senin bir sediri saksıda yetiştirmeyi bilip bilmediğindir. eğer biliyorum dersen ve yeterince kalın bir gövdeye sahip olduğunu düşünüyorsan budayabilirsin. Zaten boyunu kısaltmak için bu şekilde bir budama yapmak şarttır. Diğer yandan; boyundan budarsan altta kalan dallara daha fazla enerji giderek daha iyi gelişeceklerdir. Yalnız ağacın saksısını değiştirip oldukça geniş bir saksıya almalısın ve kaliteli, zengin içerikli, süzek bir toprak karışımı hazırlamalısın. Bu iki işlemden sonra da ağacını ellemeyip, bir iki yıl kendi haline bırakmalı, gübresine ve suyuna dikkat etmeli ve gelişmesini iyi takip etmelisin. Ağaç kendine geldiğinde diğer işlemlere geçebilirsin. Eğer deneyimli olsaydın, o zaman bu sediri şekillendirip, telleyip, geniş saksıya al derdim. Bakalım deneyimli arkadaşlarımız bu konuda neler söyleyecek?

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön