Sevgili FIRUZAN, bu sorularınıza en doğru cevapları hocalarımız verir. Ben de çimlerim ile çok uğraşan biriyim, size bir miktar yardımcı olacağımı düşünüyorum.
Fotoğraflara bakınca çim boylarının uzun olduğunu gördüm. Böyle durumlarda çimlerinizin altı güneş görmediğinden sararma yapar.
Topraktaki yosunlaşma çimin hiç sevmediği bir durumdur, çok mu suluyorsunuz?
Sulamayı sabah ve erken saatlerde yapınız ki akşama toprak kuru girsin yoksa mantarı önleyemezsiniz.
Ağaç altları çim için pek elverişli olmuyor hele büyük ağaçlarsa gölge yaptığından pek gösterişli olmuyor çimler. Ayrıca çimler her gün sulandığı için ağaç da zahmetsiz gelen bu kadar suyu sevmiyor ve kökleri yüzeyde kalıyor. Yani ağacın kökleri suya ulaşmak için bir uğraş verip derinlere inmeye çalışmıyor.
Çim tohumlarınızın 7 veya 5 karışımlı olması pek mühim değil. Yeter ki kaliteli ve sizin iklime uygun olsun.
Sizin yerinizde olsam, uzun çimleri iki kademede keserim. Örneğim boyları 15cm ise ilk kesimde 5cm i, daha sonra yine 5 cm keserdim.
Toprağı dezenfekte ederdim. Bunun için Huwasan veya Peras kullandım ben.
Daha sonra toprağı havalandırın ya çatal şeklindeki diren ile veya havalandırma aletleri var aeratör gibi onlarla.
Yosunlaşma gidene kadar çimi sulamayın, toprak iyice kurusun. Nem mantarı arttırır.
Daha sonra çimi güçlendirmek için çeşitli gübreler var onu kullanırsınız. Çiminiz hasta ve toprağınız yosunlaşmaya başlamış ise verdiğiniz vitamin-gübre bir işe yaramaz. Önce hastalığı yok ediniz.
Benim yazacaklarım bunlar ama siz dediğim gibi yine de hocalarımıza danışın, çim sorunları başlığını bir kere daha baştan sona okuyun.
|