View Single Post
Eski 24-06-2010, 10:12   #11
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Simbiyotek Mesajı Göster
Sayın Halil Önen,
resimlerden görüldüğü kadar ağaçlarda solgunluk hastalığı var. Dallar uçlardan başlayarak kurumuş ve ağacın bir bölümünde kuruma var ki bu da Verticillium küfünün ağacın bu bölgesinin bağlı olduğu köklere yerleştiğini gösteriyor. Teşhisleriniz de doğru, derin sürüm gerçeklten sakıncalı.

Yeni dikeceğiniz fidanlarda uygulama kolay, dikim çukuruna tam da dikeceğiniz fidenin altına 1-2 çay kaşığı Sim Derma Granül serpeceksiniz. Yetişkin ağaçlarda ise taç iz düşümüne 2 karış derine inen, çapı 3 cm olan bir kazıkla delik açılmalı. Ağacın yaşına göre (10 yaşında ağaca, 10 g = 10 - 12 çay kaşığı, açılan 5-6 deliğe paylaştırılarak dökülür, deliklere çeyrek çay bardağı su dökülüp toprakla kapatılır. Bu anlattıklarımı web sitemizdeki videolarda da görebilirsiniz: www.simbiyotek.com.
Bahçedeki bazı ağaçlar hastalanmışsa sağlıklı olanlara bir an evvel uygulama yapmanız gerekli. Hastalananlara da aynı uygulamayı daha yüksek dozda yapıp, hasta dalları iyice dipten kesip bahçe toprağına değdimeden ortadan kaldırın. 1-2 sene sonra hasta ağaçlar tekrar kendine gelir.
Sim Derma uygulamasından sonra EMA uygulamak isterseniz bir süre yani en az 6-7 ay beklemeniz gerekir. Sonuçta her iki ürün de mikroorganizma içeriyor. Sim Derma içindeki Trichoderma, kökleri verticilliuma karşı korur ancak bunun için köklere yerleşip iyice kaplaması gerekli. Bunun için de zamana ihtiyaç var. Sim Dermanın olumlu etkilerini uygulamadan 2-4 ay sonra yeşil aksamda görebilirsiniz. Tam koruma için ise bir o kadar daha süreye gereksinim var. EMA ise birçok değişik mikroorganizma içeriyor, bunlardan bazılarının Trichodermaya zarar vermesi durumunda uygulamanız işe yaramaz olur.
Sonuç olarak sorunuzun cevabı evet, solgunluk hastalığını Sim Derma kullanarak önleyebilirsiniz.

Teknik sorularınız olursa memnuniyetle yardımcı oluruz.
Saygılarımla
Şems
Yukardan alıntı:

"EMA ise birçok değişik mikroorganizma içeriyor, bunlardan bazılarının Trichodermaya zarar vermesi durumunda uygulamanız işe yaramaz olur."

Sn Simbiyotek

EMA'nın Trichodermaya zarar vereceğini zannetmiyorum. Her ikisi de yararlı mikroorganizma sınıfındadır ve birbirlerini destekleyeceklerini sanıyorum. Halil Bey'in önerdiği deneme hiç uygulanmadığı için doğal olarak kesin sonucunu bilmiyoruz. Benim ki sadece tahmin. Ancak ben böyle durumlarda, en kötü senaryonun ne olabileceğine göre hareket etme taraftarıyım. Diyelim ki, EMA, Trichodermaya zarar verdi. Yine merak edecek bir konu yok. Zaten EMA'nın etkisiyle vertisilyum solgunluğu önlenecektir. O yüzden, merak edecek bir şey olduğunu zannetmiyorum. Saygılarımla iyi çalışmalar dilerim.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön