View Single Post
Eski 23-06-2010, 10:03   #69
rerkel
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-08-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
Kırmızı Reishi mantarı

İnternette bircok bilgiye ulasmak mumkün , ancak internette yayınlanan yazılar ile ilgili bir yasal boşluk da olduğu için isteyen herkes başkasına çamur atacak şekilde yazılar yazabiliyor, iddialarda bulunabiliyor. Bunların hangisinin doğru olduğuna karar verebilmek için , iddialarını kanıtlamak için sundukları bilimsel verilere bakmak doğru olacaktır. Bilimsel çalışmalar ile desteklenmeyen iddialar , iddia olmaktan ileri gidemez.Oysa kırmızı Reishi mantarının sağlık üzerindeki etkileri ile ilgili olarak yapılan çok sayıda bilimsel çalışma, Reishi mantarının yararlarını iddia olmaktan çıkarmış, doğruluğunu kanıtlamaktadır. (PubMed.com sitesinde-ki bu sitede dünyada yapılan ve saygın dergilerde yayınlanan tıbbi araştırmalar ve sonuçları yer almaktadır- güncel yapılmış çalışmaların sonuçları da görülebilir. Arama işlemi Reishi mantarının Latince ismi olan Ganoderma lucidum ile yapılmalıdır)


Verdiğiniz linkte yer alan iddialar ile ilgili olarak bazı bilgiler vermek istiyorum:
1.Bu iddialarda bulunan herbalistin (Atabay Güveloğlu) ne yazık ki mantarlar konusunda sınıflandırma/değerlendirme yapmasını destekleyecek bir eğitimi söz konusu değildir. Kırmızı Reishi mantarı (latince ismi ile Ganoderma lucidum) tıbbi mantarlar sınıfında bir mantardır. Bu herbalistin Kırmızı Reishi mantarının zehirli olduğu iddiasına karşı www.fungi.com sitesinde tıbbi mantarlar ile ilgili dünya çapında otorite olan mantar bilimcisinin bilgilerini ve orada bulunan bir karşılaştırma tablosunu incelemenizi öneririm. Üniversitelerimizin Ziraat fakülteleri ve Meslek Yüksek okulları bünyesinde yer alan Mantarcılık Bölümlerindeki öğretim görevlilerinden de bu konuda bilgi alınabilir. Tıbbi mantar olması nedeni ile Eczacılık Fakülteleri de bu konuda başvurabileceğiniz ve doğru bilgi alabileceğiniz mercilerdir. Örneğin Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Fitoterapi ve Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Erdem Yeşilada' nın, ki kendisi Türkiye'de bitkilerle tedavi konusunda en ileri gelen bilim adamlarındandır, yazılarında ve bazı haber programlarında yaptığı açıklamaları izleyebilirsiniz(www.saglikveyasamdergisi.com sitesinde bu yazılar ve videoları bulabilirsiniz) Tıbbi mantarlar konusunda bilgi için ayrıca aşağıdaki linklere de bakabilirsiniz

http://www.springerlink.com/content/m885g5306l5j7842/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1193547/
www.icnet.uk/labs/med_mush/med_mush.html
2. Zehirli olabilecek bir mantar ile ilgili olarak Tarım Bakanlığının ne ad altında olursa olsun izin vermesi sizce mantıklı mı?
Kırmızı Reishi mantarı bir ilaç değil, bir besin destek ürünü olarak değerlendirildiği için Türkiyede mevzuat gereği Tarım Bakanlığı iznine tabidir. Kullanacağınız ürünler için bu izin belgelerini sormanız ve bu izne sahip ürünleri kullanmanız yerinde olur..

3. Bu iddialarda bulunan herbalist ,sundukları bitkilerin toplandığı ortamlar ile ilgili veya yaptıkları karışımlarda kullandıkları bitkilerin birbiri ile etkileşimleri konusunda bilimsel bir veri gösterebiliyor mu? (ör. ısırgan otu yararlıdır, ama yol kenarlarından toplanan ısırgan otu içinde birçok ağır metali de barındırmaktadır; normal çayı düşünün 1 kaşık kuru çay ile de çay hazırlayabilirsiniz, 3 kaşık kuru çay ile de, ancak sonuçta elde edeceğiniz çay farklı olacaktır. Ancak siz daha önce içmediyseniz bunlar arasındaki farkı bilemezsiniz. Herbalistlerin hazırladığı karışımlardaki oranlar ve kullanılan farklı bitkiler konusunda hiçbir veri yoktur) Reishi mantarının Gram gram kullandırıldığını ifade ediyor; kaşık, tutam, bardak diye mi ölçü verilmeli,.bu tip ölçüler ne kadar tutarlı???? Ayrıca mantarın yenemediğini iddia ediyor; mantar odunsu yapısı nedeni ile hazmedilemediği için kaynatılarak suyu, yani özü (ekstraktı) içilmektedir. Bu durum birçok bitki için geçerlidir- en basiti, ıhlamur yaprakları ve çiçekleri de yenmiyor, onlar da mı zehirli acaba?????? Böyle dayanaktan yoksun bir iddia için ne denebilir ki?

4. Bir ürünün tek bir kişiye iyi gelmesi herkese iyi geleceği anlamına gelmez, bu nedenle kullanan kişilerin yorumlarından çok yapılan bilimsel ve tıbbi çalışmalar baz alınmalıdır, çünkü bu çalışmalarda birçok vaka, farklı etkileri ve sonuçları da dikkate alınarak incelenmekte ve istatistiki sonuçlara ulaşılabilmektedir.


5. Birçok sitede bu herbalistten aldıkları ürünlerden hiçbir yarar görmediğini ifade eden çok sayıda kişiye rastlıyoruz, bu kişinin sitesinde eczanelerde satılan ilaçlar için 'sahte ilaçlar' diyebildiğini ve Prof. Dr. seviyesine gelmiş konusunda uzman Dr.lar için ‘öldüren doktor’ ifadesini kullanabildiğini görüyoruz. Kişiler kendi yaptıkları doğrular ile değerlendirilmeli, başkalarına çamur atarak nereye varabilirsiniz? Bilime sonuna kadar inanan kişiler olarak bilimsel çalışmalar sonucunda elde edilen verilere göre hareket etmek durumundayız

Adı geçen yazıda dayanak gösterilen Hacettepe Üniversitesindeki bir hocamızın reishi mantarının kemoterapide zararlı olduğunu ve fare zehiri içerdiğini ifade eden haberi ile ilgili olarak da bazı bilgiler ve inceleyebileceğiniz linkler sunmak istiyorum.
Bu haber daha önce yurtdışında yapılmış bazı çalışmalara dayanarak ancak ne yazık ki buradaki bilgilerin sadece bir kısmı alınarak verilmiştir. Şöyle ki:

1.Bahsedilen ve uzun süre prostat tedavisinde kullanılan PC-SPES isimli ilaç 8 farklı bitkinin karışımı (bunlardan biri Reishi mantarıdır) olarak Amerikada piyasaya sürülen bir ilaçtır , bu bitkilerin ekstraktlarının değişik kimyasal maddelere emdirilerek kapsul haline getirilmiş şeklidir.
( http://www.cancer.gov/ Questions and Answers About PC-SPES)

2. Bu ilaç kullanılmaya başladıktan sonraki dönemde bazı hastaların ilk zamanki etkiyi elde edemedikleri yönünde yaptıkları şikayetler üzerine ilaç üzerinde yapılan testlerde , karışımın içinde doğada doğal olarak bulunmayan (ancak sentetik olarak üretilebilen) maddeler saptanmıştır . Değişik dönemlerde üretilen ilaç karışımlarında bu maddelerin gösterdiği değişkenlik belirlenmiştir ve bu maddeler (haberde adı geçen DES ) standart formulde yer almadığı ve etkileri tam olarak incelenmediği için ilacın üretimi durdurulmuş ve piyasadan toplatılmıştır.
http://www.cancer.gov/cancertopics/p...cdr#Section_85)

3. Karışımda yer alan bitkilerin tek tek özellikleri araştırılmıştır ve kansere karşı olan etkileri belirlenmiştir. Ulusal kanser enstitüsü bahsedilen bu yapay maddeleri içermeyecek şekilde hazırlanacak karışımın üretilmesi durumunda bununla ilgili çalışmaların devam ettirilebileceği açıklanmıştır.
(*NCCAM can only do so when a fully characterized and standardized contaminant-free product using the original product formulation becomes available. NCCAM is open to working with potential new manufacturers of research-grade PC SPES so that studies of its safety and efficacy can proceed.)

4. Adı geçen warfarin(coumadin) maddesi ise kalp hastalarının kanı sulandırmak için kullandıkları ve değişik firmalara ait ilaçlarda kullanılan bir maddedir. Reishi mantarının da kanı sulandırıcı etkisi vardır, ancak bu içindeki doğal maddelerden kaynaklanmaktadır ve sentetik olan warfarin ile alakalı değildir. Reishi mantarının bu etkisi nedeni ile Hemofili (kanı pıhtılaşmayan) hastalarda kullanılmaması veya ameliyat önces/sonrası veya kanamalı hallerde kullanılmaması konusunda uyarılar vardır..

NOT: Vermiş olduğum linkleri tıkladığınızda konunun detaylarını görebilirsiniz

Durum böyle iken, , tüm bu karşı durumların sadece Reishi mantarından kaynaklanıyormuş gibi ve FDA tarafından yasaklanan ürünün Reishi mantarında bulunduğu şeklinde lanse edilmesi bilimsel olmadığı gibi kanımca etik de değildir.
Herkese sağlıklı günler dilerim

rerkel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön