View Single Post
Eski 13-01-2007, 22:36   #40
Sebahattin
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
İç neden kararır

Cevizlerde iç kararmasına,
Meyvelerin Ağaç Üzerinde olduğu Dönemde

-Meyvelerin hızlı büyüme dönemindeki (Mayıs-Temmuz periyodu) su eksikliği (su stresi)
-Meyve gelişme dönemindeki özellikle Temmuz ayındaki yüksek hava sıcaklıkları ve aşırı güneş sebep olabilir.

-İç olgunluğunu tamamlamış meyvelerin geç hasat edilmesi iç kararmasına sebep olabilir (Cevizlerde hasat zamanı iç zarın ayrılabildiği ve iki lob arasındaki ayırıcı zarın odunsulaştığı dönemdir. Yeşil kabuğun ayrılması ve çatlaması hasat zamanı ya da kriteri değildir. Özellikle sıcak ekolojilerde (rakımı düşük yerlerde) iç cevizin olgunlaşması yeşil kabuğun çatlamaya başlamasından önce gerçekleşebilir. Bkz. sonraki mesajdaki fotoğraflar Her çeşit ve lokasyon için yetiştirici hasat zamanını kriterlere göre kendisi belirleyebilmelidir).

Bu saydığımız faktörler ceviz içindeki dış zarın rengine tesir eden çevresel faktörlerdir. Aslında cevizlerin kararması demek; İç ceviz zarı renginin koyulaşması demektir. İç kararması ya da koyu iç ceviz rengi bazen genetik bir özellik olabilir ama burada Yalova serisi çeşitler söz konusu olduğu için bu ihtimalden söz konusu değil. İç kararmasını azaltmak için yaz döneminde ilave sulamalar yaparak toprak nemini yükseltmek gerekir.


Meyveler Hasat Edildikten Sonraki Dönem

- Meyveler hasat edildikten sonra yeşil kabuğun geç ayırılması iç rengin koyulaşmasına sebep olur.
- Hasat sonrasında meyvelerin yüksek sıcaklıkta ve nemde beklemesi iç zar üzerinde lekelenmelere ve renk koyulaşmasına sebep olur.


Bu nedenle meyveler hasat edildikten sonra yeşil kabuk mümkün olan en kısa zamanda (1-2 saat) uzaklaştırılmalıdır. Yeşil kabukla birlikte bekleyen meyvelerin iç sıcaklığı yükselir ve bu durum iç zar üzerinde lekelenmelere ve renk koyulaşmasına sebep olur. Meyveler nemli olarak bekletilmemeli ve hızlı bir şekilde kurutulmalıdır. Mümkünse fırınlama, yoksa gölgede (direk güneş ışığı altında değil) havadar bir yerde kurutulmalıdır. Nemli şartlarda ve güneş altında bekleyen meyvelerde ısınma nedeni ile iç zarda lekelenmeler meydana gelir.


Düzenleyen Sebahattin : 15-01-2007 saat 18:52 Neden: İlave bilgi
Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön