View Single Post
Eski 13-01-2007, 01:34   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Spirulina Yosunu

SPİRULİNA YOSUNU

Spirulina (Spirulina platensis) Yetiştiriciliği



Spirulina, alkali ortamlarda yetişen, mavi-yeşil algler grubundan mikroskobik bir yosun türü olup, sahip oldukları yüksek klorofil miktarı ile güneş ışığını en etkin kullanan ve enerjiye dönüştüren organizmalardır. Havuzlarda ya da plastik torbalarda üretilebilen ve olgunlaşarak hasat edilen spirulunalar süzülür, sade ya da meyve suyuna karıştırılarak tüketilebilir ya da kurutulduktan sonra herhangi bir işleme tabi tutulmadan doğal haliyle toz olarak veya tablet-kapsül haline getirilerek tüketilebilir. Piyasada da daha çok kapsül, tablet veya toz şeklinde diyet ek malzemesi olarak satılmaktadır.

Spirulina sağlıklı bir besin ve şifa maddesi olarak Kuzey Amerika ve Avrupa’da gözde bir ürün haline gelmiştir. Ülkemizde de giderek daha iyi tanınmakta ve tüketimi yaygınlaşmaktadır.Düşük yağ ve kalorili,bütün temel amino-asitleri içeren bir protein kaynağı olup, kan hücrelerinin üretimini teşvik ettiği, kansızlık sorunları olanlarda etkili olduğu, içerdiği gama-linoleik asitler sayesinde kolestrolü dengelediği, tansiyonu düzenlediği, hava kirliliğinin bünye üzerinde yarattığı zayıflatıcı etkilerin önüne geçilmesinde önemli katkılar sağladığı bilinmektedir.

Antioksidan unsurlar içerdiği için, yaşlanmanın yanı sıra, kanser, artrit, katarakt gibi sağlık sorunlarının da temel bir faktörü oldukları düşünülen oksijen bazlı radikal hücrelere karşı da bağışıklık kazandırıcı etkisi bulunmaktadır. A.B.D. Ulusal Kanser Enstitüsü (National Cancer Institute) spirulinadaki sülfolipidlerin ayrıca HIV (AIDS)’e karşı da dikkat çekici ölçüde aktif olduklarını açıklamıştır. Spirulinanın düzenli dozlarda alınması anti-viral faaliyetleri hızlandırır, böbrek toksisitesini azaltır ve radyasyon kaynaklı hastalıkların şiddetini azaltır, zayıflama amaçlı kullanıldığı zaman iştahı keser, tokluk hissi vererek kilo kaybına sebep olur, bununla birlikte diyet yapılması ve diyet esnasında kaybedilen mineral, aminoasit, protein gibi öğeleri vücuda kazandırarak halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğünü önlediği araştırmalarla kanıtlanmış muhteşem bir üründür.

Spirulinanın bugüne kadar yan etkisini gösterir hiçbir kayda rastlanmamıştır. Tavsiye edilen günlük doz 1-3 gr. Arasındadır. En uygun kullanım kapsül, tablet veya toz şeklindedir. Bazı kimseler tadını ve kokusunu nahoş bulabilirler. Toz halinde tüketilecek ise bol miktarda meyve ile karıştırılarak bir nev’i meyve salatasının içinde veya balla birlikte yenilmesi uygun olur.

Spirulina içerdiği %65 protein oranıyla en iyi bitkisel protein kaynağıdır. Spirulinayı %35 oranıyla soya fasulyesi ve süt tozu, %15-25 oranıyla kırmızı et ya da balık eti, %12 oranıyla yumurta takip eder.

Spirulina yetiştiriciliğinde ilk olarak laboratuar koşularında kültürü oluşturulup daha sonra sera ortamında üretilebilir. Öncelikle laboratuar ortamında kültür oluşturulması şu şekilde olmaktadır;

PART 1 ve PART 2 adını verdiğimiz birkaç kimyasaldan oluşan ortam solisyonu hazırlanır. Birkaç gün hava borusuyla havalandırılır. Havalandırılma yapıldıktan sonra PART 1 ve PART 2 solisyonu birbirine karıştırılır ve litreye ye 10 ml. olacak şekilde mikroelement solisyonu katılacaktır. Üreme ortamı oluşturulduktan sonra Spirulina eklenir.

Labaratuar ortamında kültürler oluşturulup burada fiziksel ve kimyasal koşullar hazırlanacaktır.

1.Fiziksel Koşullar

Kültürün gelişmesine etki eden fiziksel koşullar kültür kapları, ışık, sıcaklık, havalandırma, karıştırma vb. gibi koşullardır.

Işık; 40 – 60 W’lık fleurasan lamba kullanılacaktır. 1000 lüx’lük aydınlatma yeterlidir.

Sıcaklık; Minimum sıcaklık 18ºC olup, uygun sıcaklık 35 - 38ºC’dir. Bu sıcaklığı kışın sağlamak için sera içinde jeotermal su kullanılabilir.

Havalandırma-Karıştırma; Kültür kaplarını havalandırmak için yağsız kompresör kullanılmalıdır.

2.Kimyasal Koşullar

Kimyasal koşullar ise; sterilizasyon, PH, tuzluluk, karbon gazı ve besleyici elementlerdir.

PH Değeri; Optimum 8.3 – 11 arasındadır. Tuzluluk; ‰35’in altında olmalıdır. Her gün bu değerler ölçülerek not edilmelidir.

3. Su İhtiyacı

Kültürün oluşturması için bir plankton ünitesine ihtiyaç duyulmaktadır. Dışarı ortamı içinde içerisinde sığ havuzların bulunduğu bir sera alana ihtiyaç duyulur. Buralarda ihtiyaç duyulan su şehrin şebeke suyundan karşılanabilir.

4. Stok Yoğunluğu

22 Lt suda 10 Gram spirulina elde edilebilir.

Name:  s1.jpg
Views: 20849
Size:  34.1 KBName:  s2.jpg
Views: 20183
Size:  29.9 KB
Name:  s3.jpg
Views: 19777
Size:  36.2 KBName:  s4.jpg
Views: 19777
Size:  29.7 KB


Kaynak

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön